Кабінет Міністрів України підвищив плату донорам крові вчетверо до 160 гривень за літр. Про це йдеться у відповідній постанові уряду. Також Кабмін установив, що плазма донора оцінюється (незалежно від способу її одержання) — 160 гривень за літр.

Донор імунної плазми, відповідно до постанови, отримає плату за імунізацію (одна інєкція) у розмірі 30 гривень, донор ізоімунної плазми крові — 60 гривень. А оплата донора кліток крові (тромбоцитів) за одну дозу (200 мільярдів тромбоцитів на 300 мілілітрів плазми) відтепер становить 160 гривень.

Нагадаємо, що Міністерство охорони здоровя має намір створити єдиний центр служби крові. Затверджено програму розвитку донорства крові до 2007 року. Поки що забезпеченість України в донорській крові порівняно з рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоровя (15 мілілітрів на одного жителя) становить 8,8 мілілітра на одного жителя.

Кров бракується через виявлення інфекцій, що передаються з нею (5,5% від усієї заготовленої консервованої донорської крові).