Коли занедужує дитина, ладен віддати все. І віддаєш. А хворіють наші діти більше й складніше, ніж наше покоління. Колись, щоб оговтатися від недуги, достатньо було пити чай із калинкою-малинкою. У крайньому разі аспірин. Зараз, кажуть лікарі, хвороби змінилися. А наша імунна система не здатна їх подолати без потужних ліків. Нікого вже не дивує, коли при звичайній застуді призначають антибіотик. Зневажатимеш пораду, хворітимеш довше та з ускладненнями.

Захворів восьмирічний син. Пять днів трималася температура за 40. Хлопчик ні на що не скаржився. На четвертий день хвороби дільничний педіатр углядів у роті стоматит. Зробили аналіз крові і терміново госпіталізували. Малий кілька днів пролежав під крапельницею. Його виписали з тим само діагнозом: стоматит. Лікар стаціонару признався: це був якийсь вірус. А вже на його тлі виліз отой стоматит. Що за вірус, ескулапи встановити не змогли. Кажуть, їх зараз багато і зявляються щораз нові модифікації. Для прикладу згадали еволюцію грипу. Мовляв, торік нам робили щеплення від одного штаму грипу, нині від іншого. І назви в цих різновидів хвороби вельми географічні: Нова Каледонія, Гонконг, Москва, Панама тощо. До речі, від епідемії грипу у США щоразу вмирає 40-60 тисяч громадян. В Україні такої статистики немає. Смерть людини, яка захворіла на грип, найчастіше повязують із загостренням хронічної хвороби, на яку вона страждала перед тим. Наприклад, цукровий діабет чи серцева недостатність. Проте застрахуватися від таких наслідків грипу може далеко не кожен мій співгромадянин. Адже для багатьох щеплення надто дороге. Вакцина (своєї в нас немає, завозять ії із Франції, Бельгії, Америки, Голландії, Росії) коштує майже сто гривень. Отож чим більше ми хворіємо, тим більші прибутки має світова фарміндустрія. Може, тому й зявляються у світі все нові віруси? І тому вже не допомагає бабусина калинка-малинка. Бо на ній не заробиш. А для одужання потрібен новий антибіотик, сильніший за попередній...

Фахівці запевняють: сучасні віруси існують і непогано почуваються навіть на рівні нашого ДНК. Вони нібито запрограмовані на нас. Ким?