Наприкінці грудня 2006 року в Москві, на міжнародному симпозіумі, присвяченому 500-річчю роду Достоєвських, історик із Вінниччини Олександр Роговий передав академіку Ігорю Волгіну матеріали про завершення ним досліджень родових місць Достоєвських в Україні. Учасники симпозіуму захоплено сприйняли ідею дослідника: провести наукові подорожі місцями, де жила родина Достоєвських.

«Білорусів шкода...»

Офіційне запрошення для участі у симпозіумі оргкомітет надіслав голові Липовецької райдержадміністрації у цьому районі історик Олександр Роговий працює директором архіву. Форум проходив за участю низки авторитетних структур, серед яких уряд Москви, Федеральне агентство культури й кінематографії РФ. У згаданому запрошенні росіяни так відгукуються про нашого земляка: «Олександр Роговий упродовж багатьох років плідно співпрацює з Фондом Достоєвського, його надзвичайно цінні архівні дослідження дали змогу уникнути білих плям у генеалогічному дереві роду Достоєвських і взяті до уваги сучасною наукою».

Пан Роговий, звісно, скористався можливістю виступити у Москві. Їхав туди за власні кошти. Спасибі, москвичі відшкодували витрати на дорогу й оплатили перебування та проживання. До того ж, довелося оформляти відпустку за власний рахунок. Зате наш земляк отримав насолоду від спілкування з московською літературною елітою.

Назву лише кілька прізвищ учасників цього зібрання. Вони входять до складу ради Фонду Достоєвського, президентом якого є академік, професор Московського університету Ігор Волгін. Голова ради Фонду також відома постать Святослав Белза. Крім них, у залі були Белла Ахмадуліна, Андрій Вознесенський, Даниїл Гранін, Юнна Моріц. «Ви не повірите, каже пан Олександр, коли я виступав, зала була переповнена, люди сиділи на приставних стільцях.»

Олександр Роговий повідомив московським колегам, що йому вдалося повністю завершити дослідження місць перебування Достоєвських в Україні, а також визначити імена й рід занять членів тієї великої родини. Раніше росіянам був відомий лише один факт з українського життя родини письменника. Його встановив згаданий академік Ігор Волгін. У польських архівах він натрапив на документи, що підтверджують місце народження батька письменника Михайла Достоєвського. Це село Війтівці на Вінниччині. І ось, після багатьох років досліджень (перше з них Роговий, який тоді закінчив історичний факультет Вінницького педінституту, провів ще у 1980-му), історик під оплески присутніх передав президенту Фонду Достоєвського усі матеріали дослідження, а також складену ним графічну схему родоводу Достоєвських. «Схема одразу пішла по руках, її з цікавістю розглядали, каже співрозмовник, я навіть не чекав такої реакції.» Свою доповідь він доповнив ксерокопіями документів на підтвердження того, що нинішнє білоруське село Достоєво, звідки походить рід письменника, таки справді було українським. «Про це у нас також добре відомо, погодився з вінничанином його колега, історик із Білорусі, директор музею Достоєвських у Достоєві Анатолій Бурак. Навіть моє прізвище і те вказує на українську етимологію...»

А ось один із найвідоміших біографів родини Достоєвських, член російського товариства імені видатного письменника Микола Богданов пожартував по-іншому: «Білорусів шкода, сказав він, чим тепер пишатимуться?..»

«Друкували й друкуватимемо...»

Борис Тихомиров, редактор альманаху «Достоєвський і світова культура», що виходить у Петербурзі, потиснув руку нашому земляку після його виступу, сказав, що дослідження Рогового друкували й друкуватимуть в альманасі. А директор Петербурзького музею письменника Наталя Ашимбаєва подарувала нашому історику свою нову книгу «Достоєвський: контекст творчості й часу» із дарчим написом: «Господину Роговому с преклонением перед его прекрасными исследованиями.» У березні 2007 року у місті над Невою відбудуться традиційні Достоєвські читання. Нашого земляка запрошено туди. Хочуть, щоб він виступив із такою само доповіддю, як у Москві.

Учасники симпозіуму оглянули виставку, присвячену 500-річчю роду Достоєвських. Пан Олександр каже, що було приємно бачити представлені там його публікації.

Де жили у нас Достоєвські?

Брацлавщина (нині Вінницька область) с. Війтівці Липовецького району, а також села нинішніх Оратівського, Погребищенського, Іллінецького та Немирівського районів; Волинь с. Кличковичі (до речі, поруч і Олександр Роговий народився, а у Війтівцях на Вінниччині провів перше дослідження записав з уст старожилів легенду про Достоєвських); Житомирщина с. Янушпіль.

З Москви Достоєвські виїхали у 1389 році. Нині в Росії є 7 музеїв видатного письменника.

Вінницька область.

На знімку: Олександр Роговий перед відїздом до Москви.

Фото автора.