Складною назвав ситуацію в Донецьку міський голова Олександр Лук’янченко. «Практично до третьої ночі велися бойові дії в районі аеропорту. На ранок у лікарнях міста перебуває 31 поранений, із них четверо — це мирне населення. Двох мирних мешканців убито. Загинули 38 учасників бойових дій», — сказав журналістам очільник міста у вівторок.
На уточнююче запитання, з якого боку є загиблі, міський голова зазначив, що приналежність жертв уточнюється, більша частина трупів надійшла до моргів уранці у вівторок.
Призупинили заняття у дев’яти школах, розташованих поблизу аеропорту і залізничного вокзалу. В інших навчальних закладах уроки розпочалися, але учнів прийшло дуже мало. Близько одинадцятої вчителі почали телефонувати батькам і просили забрати дітей.
Частково закрито проїзд північною магістраллю міста — Київським проспектом. Пацієнтів розташованих там лікарень — дитячої і дорослої — евакуювали напередодні. Міська влада рекомендувала підприємствам та організаціям, а також торговельним і навчальним закладам у небезпечному районі не розпочинати роботу. Поблизу аеропорту вранці було чути стрілянину. На прилеглі вулиці проїзд заборонено. Міліція і ДАІ перекрили два в’їзди до обласного центру, весь транспорт пускають в об’їзд.
Частково порушено роботу громадського транспорту. Аби доставляти пасажирів до залізничного вокзалу, в місті організували «човникові» маршрути автобусів. Вжито додаткових заходів безпеки роботи підприємств із безперервним циклом виробництва — шахт і заводів.
Говорячи про перемовини із лідерами самопроголошеної «Донецької народної республіки», Олександр Лук’янченко зазначив: «Ми вели переговори щодо захоплених людей і захоплених приміщень у місті. Вчора були визволені чотири члени виборчих комісій. Але залишаються в заручниках голова окружної виборчої комісії №43 та директор гірничого училища №93 у Петровському районі».
Міський голова запевнив, що проблем із забезпеченням продовольством, у тому числі — хлібом, — у місті немає. Скільки триватиме антитерористична операція, Олександр Лук’янченко не знає. «З нами ці питання не узгоджують ані протестувальники, ані військові. Тому я не можу про це сказати. Це один із тривожних симптомів. Тому що не знаєш, де, в якому місці може виникнути вогнище напруженості й небезпека для мирних мешканців».