На початку засідання Кабінету Міністрів України Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк від імені уряду привітав усю Україну з обранням Президента нашої держави. «Переконаний, що новий Президент, уряд і парламент зроблять усе, чого чекає український народ і за що український народ вийшов на Майдан», — сказав він, наголосивши, що нинішня виборча кампанія була однією з найбільш прозорих, відкритих і чесних.

А. Яценюк наголосив, що під час виборчої кампанії не було використано жодного адміністративного ресурсу, не було «каруселей», чорнил, які зникають, сотень тисяч підроблених бюлетенів і перероблених протоколів. «Тому український народ визначився, і в української держави є глава держави», — сказав прем’єр. А. Яценюк висловив сподівання, що Центральна виборча комісія, яка доклала максимальних зусиль для проведення цих виборів, також у найкоротші терміни підіб’є підсумки, офіційно оголосить результати виборів, і глава держави якнайшвидше розпочне виконувати свої обов’язки. Глава уряду пообіцяв невдовзі офіційно оприлюднити свою позицію як прем’єра щодо подальшої діяльності Кабінету Міністрів, взаємодії законодавчої, виконавчої гілок влади та інституту Президента України.

А провідною темою першого після прези-дентських виборів засідання уряду був газ. 29 травня спливає термін доарбітражного врегулювання спору між НАК «Нафтогаз України» та російським газовим монополістом «Газпромом». Прем’єр-міністр категорично застеріг: «Якщо до 29 травня між «Нафтогазом» та «Газпромом» не буде підписано угоди відповідно до передарбітражної вимоги, яку Україна відправила майже місяць тому, ми зустрінемося з «Газпромом» у Стокгольмі в міжнародному арбітражному суді». При цьому він зауважив, що Росія не зробила жодного кроку для врегулювання цієї суперечки. А часу не залишилося.

З огляду на євроінтеграційний курс в уряді вирішили створити в кожному міністерстві нову посаду — заступника міністра з питань європейської інтеграції. У кожному з міністерств відтепер працюватиме фахівець з Європейського Союзу, який допомагатиме Україні виконувати угоду між Україною і ЄС та наближати нас до європейських стандартів. А в Кабміні цим питанням керуватиме заступник міністра Кабінету Міністрів з питань європейської інтеграції.

На засіданні уряду також розглядалося питання підготовки державного бюджету на 2015 рік і виконання поточних показників державного бюджету. Прем’єр наголосив, що стандартні підходи до економічного розвитку в країні в сучасних умовах не є ефективними, й окреслив завдання профільним міністерствам. «Складною, але контрольованою» назвав А. Яценюк ситуацію з поточними виплатами. Кабмін разом із Міністерством фінансів ухвалили рішення щодо забезпечення виплат за незахищеними статтями державного та місцевих бюджетів. Уряд віднайшов додатковий фінансовий ресурс, і за всіма місцевими бюджетами буде розподілено 2,5 мільярда гривень.

Міністр фінансів Олександр Шлапак під час обговорення виконання держбюджету 2014 року заявив, що уряд розраховує на його повноцінне виконання. «Немає жодних сумнівів у тому, що ми виконаємо цей бюджет за всіма статтями», — запевнив він. За словами Шлапака, бюджетний дефіцит — 4,6% ВВП (без урахування «Нафтогазу України») — є цілком прийнятним. Водночас негативно позначаються на виконанні бюджету мінімальні залишки на єдиному казначейському рахунку, а також кредиторська заборгованість на суму 12 млрд. гривень за центральним і місцевими бюджетами, яка залишилася новому Кабміну «у спадок» від попереднього уряду.

Окрім того, значний тиск на бюджет чинять оборонні витрати, що нині становлять 7 млрд. гривень, а також збільшення витрат за обслуговування державного боргу (на 12 млрд. гривень) через девальвацію гривні. Водночас позитивом є збільшення надходжень до державної скарбниці.

А в Міністерстві соціальної політики пообіцяли, що пенсії у червні буде виплачено за графіком. За словами міністра соцполітики Людмили Денісової, вже від сьогодні уряд розпочне виплату червневих пенсій. Очільник Мінсоцполітики також висловила сподівання, що в червні з’явиться можливість виплатити пенсії мешканцям Краматорська, Слов’янська та інших наразі захоплених бойовиками міст на Донбасі.

Під час засідання уряду також пролунала низка заяв щодо проведення антитерористичної операції на Сході України. Перший віце-прем’єр Віталій Ярема заявив, що АТО на Донбасі триватиме до повного знищення бойовиків, доки на нашій землі не залишиться жодного терориста.

ДОСЛІВНО

Прем’єр-міністр України Арсеній ЯЦЕНЮК:

— У сучасних умовах двосторонні переговори з Росією без присутності США та Європейського Союзу не видаються можливими.