У під’їзді нашого будинку вивісили об’яву про перевірку квартирних лічильників гарячої і холодної води. Але демонтаж, транспортування до пункту перевірки, саму перевірку, а потім усе це у зворотному напрямку покладають на власників квартир! Різні джерела трактують вирішення цієї проблеми по-різному. Приміром, у п. 16 постанови Кабміну № 959 від 12.07.06 р. зазначено, що в тарифи водопостачальних організацій включаються витрати на транспортування, демонтаж, монтаж, перевірку, ремонт. Ці витрати включаються до складу тарифу з утримання будинків, споруд і прибудинкових територій. Поясніть, будь ласка, за чий рахунок проводяться такі перевірки і який закон або постанова все-таки регулює це питання?

Леонід ПОТИМЧАК.

Київ.

Відповідає директор Департаменту стратегії реформування та розвитку житлово-комунального господарства Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Наталія ОлІйник:

— Частиною третьою статті 28 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» (далі — закон) встановлено, що порядок подання фізичними особами, які не є суб’єктами підприємницької діяльності, — власниками засобів вимірювальної техніки (лічильників) на періодичну повірку цих засобів та оплати роботи, пов’язаної з нею, встановлюється Кабінетом Міністрів України. Періодична повірка, обслуговування та ремонт (у т. ч. демонтаж, транспортування та монтаж) засобів вимірювальної техніки здійснюються за рахунок підприємств і організацій, які надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання.

Стаття 46 закону визначає, що підприємства, організації та фізичні особи оплачують метрологічні роботи, пов’язані із здійсненням на госпрозрахункових засадах усіх видів державного метрологічного контролю, визначених статтею 21, та послуги, зазначені в ч. 4. ст. 15 закону, в порядку, встановленому Кабміном.

З одного боку, закон визначає, що порядок плати за роботи, пов’язані з повіркою, встановлюється Кабінетом Міністрів України, а фізичні особи оплачують метрологічні роботи, пов’язані із здійсненням на госпрозрахункових засадах усіх видів державного метрологічного контролю, встановленого Кабінетом Міністрів України, проте з другого боку, закон регламентує, що періодична повірка вимірювальної техніки здійснюються за рахунок підприємств і організацій, які надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання.

Як випливає із вищенаведеного, норми закону є неоднозначними в частині визначення порядку оплати фізичними особами робіт з періодичної повірки засобів обліку.

Постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги» затверджено Порядки формування тарифів на теплову енергію та комунальні послуги, згідно з якими до складу тарифів на теплову енергію та комунальні послуги включаються витрати з повірки лічильників води та опалення, які є власністю ліцензіата (підприємства). Витрати з повірки засобів обліку, які є власністю фізичної особи — споживача, не включаються до складу тарифів на теплову енергію та комунальні послуги. Отже, витрати з повірки квартирних засобів обліку не відшкодовуються через чинні тарифи на комунальні послуги, а підприємства не можуть здійснювати повірки квартирних лічильників за власний рахунок, як це передбачено ч. 3 ст. 28 закону.

Пункт 24 порядку визначає систему нарахування плати за проведення повірки і не передбачає звільнення споживачів — фізичних осіб від оплати робіт, пов’язаних із повіркою засобів, які є у їх власності чи які є власністю підприємства.

Вимогами Цивільного кодексу у ст. 322 встановлено, що власник зобов’язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Отже, питання оплати робіт з періодичної повірки, обслуговування та ремонту квартирних засобів обліку води та теплової енергії наразі потребує додаткового нормативно-правового врегулювання. Мінекономрозвитку розроблено проект закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність», зареєстрований у Верховній Раді України 15.08.2013 за № 3090. Він передбачає, що періодична повірка, обслуговування та ремонт засобів вимірювальної техніки, у т. ч. засобів, що є власністю фізичних осіб, які не є підприємцями, забезпечуються суб’єктами господарювання, що надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водовідведення.

Мал. Миколи КАПУСТИ.