Іноді на сторінці «Діалог» подаються відповіді на запитання не тільки соціального чи юридичного характеру, а й пізнавального. Частіше публікуйте такі відповіді, вони цікаві й людям похилого віку, і молоді. Ми з онучкою, наприклад, із задоволенням читали про життя й звички мартинів і дізналися дещо нове про історію виникнення нашого Державного гімну. Хочу продовжити цей пізнавальний ряд запитанням про грейпфрут. Як пояснила мені внучка, у перекладі з англійської слово «грейп» означає виноград, а «фрут» — фрукт. Але що спільного у винограду й грейпфрута? Звідки з’явилася така назва цитрусового?

Наталя КОВАЛЕНКО (лист надійшов електронною поштою).

Від ведучої:

— Наталю Петрівно, ви й ваша онучка маєте рацію — назву цей цитрус одержав від англійського «grape» — виноград. Але ж і справді — не буває такої великої «виноградинки» з явно апельсиновими «родичами»! Тоді чому така назва?

Річ у тім, що грейпфрути ростуть на деревах великими гронами від 8 до 18 плодів. Наче збільшена копія винограду. До речі, самі дерева — невисокі, усього близько 7,5 метра. Через гіркоту грейпфрути ніхто не їв, ними тільки милувалися. Але наприкінці XІX століття з півночі Сполучених Штатів у Флориду почали приїжджати переселенці. Саме їх і зацікавив незвичайний смак цитруса, після чого плоди почали відправляти кораблями в Нью-Йорк і Філадельфію. Нині цей фрукт росте в деяких частинах Техасу, Аризони, Куби і Ямайки. Є кілька його видів, але найвідоміші — це «Дункан», а також безнасінні «Марш» і «Вальтер».

 

Фото с сайту www.tecurate.ru.