Віддавна вважають, що стати студентом-медиком без зв’язків і грошей майже нереально. Проте у Національному медичному університеті ім. О. О. Богомольця запевняють: усі, хто вступив до вузу цього року, зробили це завдяки власному розуму і без сторонньої допомоги. Так, студентами стали близько 1400 осіб, хоча охочих було вдвічі більше.

Загалом вступна кампанія у найкращому медичному університеті країни пройшла прозоро й демократично. Принаймні так стверджує його ректор Віталій Москаленко. Як результат — жодної скарги від абітурієнтів чи їхніх батьків. Таку слухняність можна пояснити нововведенням Москаленка. Адже цього року батьки самі могли спостерігати за проведенням іспитів. Небайдужих матусь і татусів вибирали з натовпу і садовили поряд з визнаними професорами у приймальній комісії. Тож нарікати не було на кого, хіба що на самих себе.

Не обійшлося в університеті і без дивних випадків. Абітурієнти на повну використовували своє право подавати документи одразу на кілька спеціальностей. Тож деякі здавали іспити мало не щодня. Однак не всім пощастило так, як Юлії Нагалюк. Дівчина вступила одразу на 3 спеціальності. Проте обрала лікувальну справу, на яку раніше її зарахували за результатами співбесіди. Як їй це вдалося, залишається загадкою навіть для ректора. Адже конкурс на деякі спеціальності сягав 6 осіб на місце.

Уже опісля визначили регіон, в якому найбільше охочих стати лікарями. Ним стала Київська область. Там із 1360 претендентів вчитимуться «на бюджеті» 294 особи. За контрактом — 456. За лідером впевнено крокує Чернігівська область. З вересня лави студентів «Богомольця» поповнять одразу 129 чернігівчан. За словами Віталія Федоровича, вчитися в столиці бажають навіть ті, хто має власні медичні університети вдома. Таких студентів уже сьогодні майже тисяча.