За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, у світі проживає 45 млн. сліпих, котрі потребують соціальної і професійно-технічної підтримки. Якщо не вжити термінових заходів, то до 2020 року у світі житиме 100 млн. незрячих.

У Святогорському Зимненському Свято-Успенському жіночому монастирі, що поблизу древнього Володимира-Волинського, у рамках програми ВООЗ «Зір-2020» відбувся регіональний семінар-тренінг Асоціації дитячих офтальмологів України. На захід, який уже не вперше організовується з благословення Предстоятеля Української православної церкви Блаженнішого митрополита Володимира, прибуло понад 150 науковців і лікарів-практиків.

Офтальмологічний кабінет з упередження сліпоти, де обстежують дітей з вадами органів зору, діє при обителі з 2004 року. Щосуботи та неділі найкращі лікарі Волині та медики з інших регіонів країни на благодійній основі діагностують уроджені і набуті хвороби очей.

На конференції обговорювали сучасні методи лікування косоокості, астигматизму, глаукоми, короткозорості та інших вад зору. Промовці наголошували на неохідності відкриття закладів боротьби зі сліпотою у Львові, Харкові та Одесі (зараз лише в столиці діє одна така установа, а кількість хворих, яким необхідна допомога, щороку зростає). На думку лікарів, використовуючи сучасні досягнення медицини, можна вилікувати або уникнути 80 відсотків випадків сліпоти.

Зазначимо, вибір місця проведення семінару і розміщення в монастирі подібного лікувального закладу не випадкові. Адже, за переказами, молитви біля ікони Зимненської Божої Матері, якій уже понад півтисячі років, допомогли багатьом хворим знову побачити світ у всіх його барвах.

Волинська область.