Сонячне ультрафіолетове випромінювання щорічно забирає 60 тисяч людських життів, сказано в звіті Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ).

Щороку в світі від злоякісної меланоми помирає 48000 чоловік, ще 12000 чоловік помирають від інших різновидів раку шкіри. У 90% випадків ці онкологічні захворювання викликані ультрафіолетовим випромінюванням сонця, інформує ВООЗ.

Як випливає з поданого звіту, сонячна радіація може викликати серйозні опіки, раннє старіння шкіри, катаракту, герпес та інші захворювання. На щастя, хвороби, що виникають від впливу ультрафіолету, можна відвернути простими заходами захисту: ВООЗ рекомендує обмежити час перебування на полуденному сонці, захищатися від сонячного проміння з допомогою капелюхів і сонцезахисних окулярів, ховатися в затінок, а також користуватися сонцезахисними кремами.

Електричний струм сприяє загоєнню ран

Вплив електричного струму на шкіру потенційно може прискорювати загоєння ран. Такого висновку дійшла міжнародна команда вчених з Великобританії, Австрії, США та Японії.

Вони з’ясували, що природні електричні поля і струми в тканинах відіграють важливу роль у регуляції загоєння ран — вони притягують до пошкоджених ділянок клітини, які беруть участь у відновленні цілісності тканин. Як повідомляють дослідники, клітини і тканини функціонують подібно до батарейок з позитивно зарядженими іонами калію і негативно зарядженими іонами хлору, що переміщуються через мембрани. Це створює лінії електричного поля по всьому тілу. Коли відбувається пошкодження тканини, робота «батарейок» порушується і виникає ситуація, схожа на коротке замикання. На думку дослідників, саме змінені поля залучають і спрямовують регенеруючі клітини до місць ушкодження.