Людям сняться лише 12 сюжетів

У Бостоні (США) завершилася наукова конференція, присвячена дослідженню снів. На ній західні науковці оприлюднили дивовижне відкриття: людям сниться обмежена кількість сюжетів снів. Ці висновки було зроблено на основі детального і тривалого дослідження добровольців.

Загалом нараховується 12 сюжетів сновидінь. Лідирують сни про погоні. Друге місце за популярністю посідають сни, у яких люди або заблукали, або опинилися в пастці. Третю позицію ділять сни про падіння і сюжети, де людина почувається привселюдно вкрай незручно від того, як вона вдягнена. Важливе місце займають сновидіння про одержані поранення.

Науковці Канади і Фінляндії з’ясували, що сни насправді є інтенсивним тренуванням організму. Вони виникли на ранніх етапах формування людини і психологічно готували її до небезпечних ситуацій. Професор Антті Ревонсуо з університету міста Турку (Фінляндія) вважає, що сновидіння є репетицією можливих дій у хвилину смертельної загрози. Тим самим сни сучасної людини є «відгомоном» найдавніших епох.

Психіатри розвінчали міф про веселого товстуна

Сформований стереотип веселої повної людини — плід нашої уяви. Люди, що страждають від ожиріння, зовсім не веселі, тому що зайва вага пов’язана з депресією та іншими розладами, що аж ніяк не поліпшують настрій. Такого висновку дійшли американські вчені.

Вони кажуть, що гладкі люди на 25 відсотків частіше, ніж худі, страждають від депресій. Чи є ожиріння причиною «невеселості» або навпаки — наслідком, встановити поки що не вдалося. Можливі обидва варіанти одночасно.

Тим часом приблизно третина дорослих американців вважаються гладкими, а депресія спостерігається в майже 21 мільйона осіб.