Найкорумпованішими галузями в Україні є системи освіти й охорони здоров’я. За словами начальника Державної служби у боротьбі з економічною злочинністю МВС Леоніда Скалозуба, з усіх фактів хабарництва 40 відсотків хабарів виявлено в системі охорони здоров’я, а 38 відсотків — освіти. Тільки цього року в освітніх закладах встановлено 242 факти хабарництва, до кримінальної відповідальності притягнуто 119 керівників (з них два ректори) і викладачів вузів.

Навряд чи заява головного борця з хабарництвом стала для когось сенсацією. Бо, напевне, немає в нашій країні людини, котра хоча б раз не викладала свої кревні для того, щоб сон під медичним наркозом не став останнім, або для того, щоб твоя дитина могла здобути гідну освіту. Хабарі бувають різні. Від п’ятірки—десятки нянечці, щоб вона підійшла до хворого, до двох сотень доларів за апендицит чи декількох тисяч за операцію на серці. Від 200—300 доларів для зарахування до першого класу престижної школи до трьох—шести тисяч доларів для вступу чада на бюджетне відділення серйозного столичного вузу. Навіть за те, щоб вступити на платне відділення, потрібно платити. За 350—400 доларів «на лапу» вам гарантують можливість протягом п’яти років офіційно оплачувати навчання в розмірі тисячі доларів на рік.

Кажуть, що хабарі не бере тільки той, кому їх не дають. Та чи є в нашій країні шанс використати цей метод боротьби? Запитання риторичне.