Міжнародний фестиваль театрального мистецтва «Мельпомена Таврії», проведення якого заплановане у Херсоні на останній травневий тиждень, цьогоріч пройде без традиційної участі гостей з Росії. 

Президент фестивалю генеральний директор Херсонського академічного облмуздрамтеатру Олександр Книга каже, що запрошення представити свої постановки на «Мельпомені Таврії» його оргкомітет направив до театрів Орла, Воронежа та Новгорода. Але звідти надійшли ввічливі відмови з посиланням на «брак коштів». Взяти участь у фестивалі не ризикнула і трупа Йоккая-театру з угорського міста Бекеш Чабо: дістатися України вона планувала літаком через Одесу, але буквально в останній момент скасувала візит з міркувань безпеки.

Проте свій статус міжнародного через це «Мельпомена Таврії» аж ніяк не втратила. Окрім українців, своїми постановками херсонських глядачів порадують актори з Португалії, Ізраїлю, Литви, Білорусі — всього сімнадцять театрів. Приїде навіть Сігал: щоправда, не Стівен Сігал, а заслужений артист Білорусі Ігор Сігал. Він буде задіяний у спільному проекті Херсонського академічного облмуздрамтеатру та театру Білоруської драматургії (Мінськ) — драмі «Понтій Пілат», і виконуватиме саме роль легендарного прокуратора Іудеї. До речі, постановку представлять публіці не в Херсоні, а на «лісовій сцені» — експериментальному майданчику на базі зеленого туризму у Цюрупинському районі області.

Президент «Мельпомени Таврії» Олександр Книга додає: у програмі фестивалю також запланована спільна нарада режисерів та чиновників Мінкультури з проблем театральної реформи в Україні. Завітають до Херсона також відомі продюсери з Польщі, Литви, Чехії, Угорщини. Ті трупи, чий творчий доробок видасться їм цікавим, отримають запрошення на оплачувані гастролі до цих країн.

Херсонська область.