П’ять гривень. Саме стільки вносять щомісяця до лікарняної каси чимало мешканців Чортківського району, що на Тернопільщині. А головний лікар центральної райлікарні Михайло Семків має на меті залучити до справи мешканців усього району. Його підтримала і сесія райради. Адже доки в нас немає страхової медицини, а безплатна лише декларується, люди самі мають якось рятуватися.

Започаткували справу три роки тому самі медики. Дивно, але вони хворіють частіше за інших. Спочатку скарбничку назвали фондом милосердя, та згодом, коли бажання застрахуватися у разі втрати здоров’я виявили і члени інших колективів, фонд милосердя реорганізували в лікарняну касу. Є тут наглядова рада, голова, касир, які кожну копійку тримають на суворому обліку. Все обстеження для членів такої каси безплатне. Попервах хворий міг отримати ліків на 250 гривень, тепер — на 400. Колективними членами лікарняної каси вже стали працівники Марилівського спиртозаводу, викладачі і студенти Чортківського медичного коледжу, мешканці села Улашківців.

Зрештою, якихось відкриттів чортківські медики не роблять — ще за часів Австро-Угорщини в місті діяла каса хворих, люди мали страхові поліси. Досі служить громаді один із корпусів лікарні, збудований сто років тому на спільні гроші. На жаль, така каса діє тільки в одному районі області. Щоправда, останнім часом дедалі частіше навідуються до Чорткова ентузіасти цієї справи і з інших регіонів.

Тернопільська область.