Що його містечко старіше на 534 роки, вважає мешканець райцентру Зарічне Рівненської області, лікар-стоматолог за професією, краєзнавець за покликанням Володимир ПЕРУНІН.

— За офіційними історико-довідковими джерелами радянської доби, перша згадка про Зарічне належить до 1481 року, — розповідає Володимир Перунін. — Але зустрічі з відомими істориками, робота з архівними матеріалами Пінська, Бреста, Варшави (за царської Росії Зарічне входило до складу Мінської губернії, за Польщі — до Пінського повіту), дають підстави вважати, що селище засноване набагато раніше. Це також підтверджує старовинний «Словник Королівства Польського».

Саме на підставі цих документів, археологічних досліджень та ретельного вивчення нетлінного літопису «Повісті временних літ», можна достеменно вважати, що Погост Зарічний (таку назву наше селище мало до 1946 року) був заснований за часів княгині Ольги. Вона започаткувала славетне, християнське мудре правління 947 року. Призначення погосту — складування та охорона зібраної з місцевого населення данини, котра весною місцевими річками відправлялась за течією до Дніпра, а по ньому до Києва.

Погост було розміщено на високому лівому березі річки Стир, а для його оборони на правому березі, південніше урочища Піщаниця, за півтора кілометра від Зарічного, і досі збереглися залишки земляного кільцевого валу заввишки три метри та діаметром вісімдесят метрів. Така потужна залога могла вміщувати сотні воїнів.

Усе це дає підстави мені та іншим краєзнавцям твердити, що роком народження Зарічного є 947-й рік і що у 2007-му йому виповниться 1060 літ. Тож ми пропонуємо на державному рівні зробити уточнення дати заснування Зарічного.

Записала Олександра ЮРКОВА.