Діти з Соснівки Львівської області соромляться своїх посмішок. Вони страждають на флюороз та гіпоплазію зубів. Масове захворювання зафіксовано тут ще в середині 90-х років. Причина фтористої інтоксикації, кажуть фахівці, — екологічне забруднення довкілля внаслідок діяльності підприємств вугільної галузі. Кілька років населення споживало воду з більш як утричі перевищеним вмістом фтору. Найбільше потерпіли за ці роки майже 3000 дітей, але до сьогодні жертви техногенного забруднення довкілля не отримали жодних компенсацій за втрату здоров’я. Дітей з діагнозом «флюороз» навіть не ставлять на диспансерний облік, що є порушенням встановлених норм у медицині і, звичайно, — прав дітей.

Флюороз — невиліковна хвороба і про справжні наслідки фтористої інтоксикації ніхто не каже. Наші діти зазнають не лише фізичного болю через відсутність емалі на зубах, а й морального. Чорні плями на зубах не дають можливості усміхатися щиро. Деякі комплексують так, що звикають посміхатися, не розкриваючи губ.

Зрештою річ не лише у стоматологічних захворюваннях. Ушкоджена вся кісткова система та інші органи дитячого організму. Зафіксовано багато випадків деформацій грудної клітки та інші хвороби, пов’язані з фтористою інтоксикацією. А стан здоров’я дорослого населення ніхто й не досліджував.

Незважаючи на масовість захворювання, навіть літнього оздоровлення та відпочинку дітям, що цього потребують, не забезпечено. Щодо вкрай необхідної стоматологічної допомоги, наприклад відбілювання зубів, вона надається лише за рахунок благодійних організацій або батьків дітей. Батьки самі створили благодійний фонд і будують дитячий стоматологічний центр, проте через недостатність коштів справа рухається надто повільно. А діти чекають реальної допомоги, а не бюрократичної тяганини.

Павло САВЧУК, батько двох дітей з важкою формою флюорозу.

Соснівка, Львівської області.