Італійські вчені провели низку досліджень, що підтвердили вплив на сон тривалості поїздки на роботу громадським транспортом. У результаті досліджень виявилося, що люди, котрі дістаються до роботи більш як 45 хвилин, частіше страждали на безсоння.

Сон — частина захисної системи людини. Коли люди сплять, швидкість обмінних процесів знижується, а енергія, що звільнилася, використовується для боротьби з мікробами, які живуть в організмі. Встановлено, що бажання поспати — не ознака лінощів. Ця потреба природна для людини.

Норма нічного сну — від 7 до 10 годин, але комусь вистачає і п’яти. Коли людина мало спить, організм втрачає запас міцності і починає швидше зношуватися. Рекомендують лягати не пізніше 22.00, тому що сон до півночі — «найякісніший».

Вчені встановили: якщо людина недобрала чотири години сну за одну ніч, її реакція уповільнена вдвічі. Люди, що працюють позмінно, часто страждають на виразку шлунка і дванадцятипалої кишки: через такий графік змінюються хімічні процеси організму, це призводить до збою у виділенні травного гормону гастрина, у підсумку — виразка.

Повноцінний відпочинок убереже від багатьох неприємностей, поліпшить працездатність, психологічний стан і настрій.