Жінки, що недосипають, менше їдять, але швидше товстішають

Жінки, нічний сон яких триває п’ять і менше годин, частіше страждають на надлишкову вагу чи ожиріння. Набирання ваги відбувається, незважаючи на порівняно невелику кількість споживаної їжі. Такого висновку дійшли американські вчені.

Точна причина, з якої нестача сну впливає на набирання ваги, залишається невідомою. Дослідники припускають, що тривалість сну впливає на швидкість метаболізму. Через нестачу сну обмін речовин сповільнюється, і калорії спалюються повільніше. Інша можлива причина — зменшення рівня повсякденної фізичної активності. Людина, що недоспала хоче більше сидіти, ніж стояти чи рухатися.

Сім’ї потрібен лікар, а лікарю — житло

Сто вакансій сільських лікарів залишаються незаповненими на Прикарпатті. З них 88 — це посади сімейних лікарів. За словами голови ОДА Романа Ткача, основна причина — відсутність житла. Скажімо, лише 73 сімейні лікарі з 174-х, які нині працюють у прикарпатських селах, проживають на місці. Решта приїздять на роботу з обласного чи районних центрів. Сільські лікувальні амбулаторії функціонують у 112 селах (із 319), де мешкає більш як тисяча осіб. В інших працюють фельдшерсько-акушерські пункти.

Дарина НАЗАРЧУК.

Івано-Франківська область.

Третина працездатного населення України курить

Це статистика Міністерства охорони здоров’я. Українці викурюють 65—70 мільярдів сигарет на рік, тобто кожен курець — майже 1 тисячу 600 штук.

Україна належить до одинадцяти європейських країн, де кількість чоловіків-курців постійно зростає. Збільшується і кількість жінок, котрі курять: за останні 25 років вона зросла на 11 відсотків.