Щоб піти у відпустку,мало назбирати необхідну суму. Потрібно ще продумати місце відпочинку

— Неправильно обране місце відпочинку може спровокувати загострення хронічних захворювань, — каже Олександр Коломієць, головний фахівець-лікар медуправління «Укрпрофоздоровниця». — Тим, хто страждає на серцево-судинні захворювання (в нашій країні кожен 10-й мешканець — сердечник), на південь краще їхати навесні чи восени. У таких людей у спекотну погоду зазвичай підвищується артеріальний тиск. І якщо вони, перегрівшися на сонечку, вирішать остудитися в холодній воді, через різкий перепад температур може бути спазм судин, що призведе до стенокардії чи навіть інсульту. Тому таким людям улітку краще не виїжджати далеко за межі своєї області, але можна вирушити в Карпати.

Часто проблеми із серцем починаються в людей, що страждають на надлишкову вагу. Таким хворим до місця відпочинку краще їхати потягом чи автобусом, а не літаком: через перепади атмосферного тиску може відірватися тромб, що нерідко буває в огрядних людей. Якщо він був у нижній кінцівці, напевно потрапить у легеневу артерію, і тоді станеться інфаркт легені чи настане миттєва смерть. Якщо тромб відірвався в серці, потрапить у мозок і спровокує інсульт. Тому лікарі настійно рекомендують на відпочинку не забувати приймати препарати, які призначив дільничний лікар. У дорожню аптечку потрібно покласти нітрогліцерин, аспірин, а тим, у кого серцева недостатність, фуросемід.

Літо — не сезон відпустки і для тих, хто страждає на тиск. Через зміну клімату в цих людей може погіршитися самопочуття. А ось тим, кому заважають жити остеохондроз і радикуліт, відпочивати краще саме влітку, щоб удосталь поплавати і розім’яти кісточки. Адже у воді зменшується навантаження на хребет і зміцнюються м’язи спини.

Для лікування опорно-рухового апарату краще брати путівки на курорти, де є грязі, радить фахівець. Підійдуть Євпаторія, Саки, Кирилівка, Гола Пристань. Ось тільки дістатися берега моря краще потягом чи літаком — тривале сидіння в автобусі несприятливо впливає на хребет. У дорогу бажано взяти протизапальну мазь і препарати, що допомагають угамувати біль.

За даними Держкомстату, в Україні функціонує 3374 санаторно-курортні установи і бази (пансіонати) відпочинку 60 різних відомств (сюди не входять туристичні організації). Серед них: 482 санаторія на 141 тис. 740 місць цілорічного функціонування, у тому числі — 192 дитячі, 292 пансіонати і будинки відпочинку на 77 тис. 400 місць, 416 санаторіїв-профілакторіїв на 33 тис. 390 місць, 1 тис. 913 різних баз відпочинку, 180 установ одно-, дводенного перебування. Торік там полікувалося і відпочило близько 3 млн. осіб.