Міліція опікуватиметься дітьми до їх повноліття?

Майже сто тисяч безпритульних дітей в Україні щодня живе на вулиці. Щороку 5—6 тисяч неповнолітніх оголошується у розшук. Тільки цього року до міліції доставлено понад 18 тисяч дітей-бродяг. А минулого року порушено 120 карних справ за фактами використання малюків у проституції. На обліку в правоохоронних органах нині десятки тисяч дітлахів.

Такі сумні факти і цифри наводилися на дводенному загальноукраїнському семінарі, що пройшов у Дніпропетровську. Представники міліції з усіх областей ознайомилися з досвідом дніпропетровських колег з профілактики правопорушень серед неповнолітніх, визначили напрями щодо поліпшення роботи відділів кримінальної міліції у справах неповнолітніх. Як зазначив начальник одного з департаментів МВС України Михайло Цимбалюк, правами дітей в країні нині опікуються майже 200 недержавних організацій. І міліція має налагодити з ними належну співпрацю. Генерал зауважив, що на Заході державні органи у справах неповнолітніх 80 відсотків своєї діяльності спрямовують на профілактику правопорушень і лише решту — на розкриття злочинів. Так варто діяти і в нас. Опікуватися дітьми до повноліття, захищати їх від насилля з боку дорослих та однолітків.

Сергій КРАВЧЕНКО.

Дніпропетровськ.

Пенсіонерку звинувачують у... катуванні

Кримінальну справу за статтею «катування» порушено проти однієї з пенсіонерок Вінниці. За такі дії передбачається покарання у вигляді позбавлення волі строком до п’яти років.

Як повідомили у прес-службі управління МВС області, до правоохоронців Замостянського відділу міліції міста звернулися мешканці одного з будинків з проханням перевірити, що коїться у квартирі 78-річного інваліда війни. Вони підозрювали, що жінка, з якою зійшовся сусід, знущається з нього, щоб довести ветерана до смерті, а відтак заволодіти його житлом.

Припущення, на жаль, підтвердилися. Жвава жіночка, яка спочатку була надзвичайно лагідною, майже щодня била чоловіка. Крім того, завдавала моральних мук: залякувала тим, що підсипле у їжу отруту, погрожувала вбити старого. Час від часу викликала «швидку», намагаючись переконати лікарів, що чоловік психічно хворий і потребує лікування у спецзакладі.

Поки триває розслідування кримінальної справи, до підозрюваної застосовано запобіжний засіб — підписку про невиїзд.

Віктор СКРИПНИК.

Вінницька область.