Веселковою виставкою різноманітних сувенірів завершили своє навчання випускниці курсів квіткарок (на знімку) у Рівненському центрі професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості. На додачу до посвідчення вони отримали ще й сертифікати про опанування додаткового модуля «Сучасні технології виготовлення сувенірів та прикрас з різних матеріалів». І ось тепер кожна із слухачок, направлених на навчання центрами зайнятості Чернівців, Рівного, Володимирецького, Гощанського, Здолбунівського, Костопільського, Корецького, Млинівського районів, презентувала свої маленькі рукотворні дива.

А починалося усе непросто. Жінки зізнаються, що більшість із них до цих курсів і не думали, що здатні щось створити самотужки, а на перспективу самореалізації у виготовленні сувенірів та декоруванні дивилися доволі скептично. А тепер відчули: вони багато можуть, вміють, здатні розвиватися. А дехто уже зараз зрозумів, що такі уміння можна конвертувати й у комерційний проект і зробити красиве захоплення основою невеличкого бізнесу.
Під час навчання слухачки опанували технології виготовлення штучних квітів з текстильних матеріалів, моделювання з паперу та картону (квілінг, орігамі, витинанки), виготовлення квітів у техніках «канзаші» та бісероплетіння, створення ляльок-мотанок, застосування лози у квіткових композиціях для прикрашання інтер’єру тощо.
Теплу хвилю замилування викликає справжнісінький «батальйон» різноманітних ляльок-мотанок — круп’яничок, берегинь, травничок. Випускниця Ольга Самчук розповіла, як у Костополі організовували благодійну акцію з виготовлення оберегів для наших воїнів, котрі захищають рідну землю від ворогів.

Ольга ТОКОВА, працівниця Рівненського центру професійно-технічної освіти ДСЗ.
Фото автора.