Серед більш як тридцяти питань порядку денного сесії Рівненської обласної ради, що відбулася 6 березня, — звіт голови облради Михайла Кириллова.
Крім вже звичної статистики, М. Кириллов торкнувся найгострішої проблеми регіону — незаконного видобутку бурштину у поліських районах Рівненщини, яка не вирішується десятками років. За бурштин вже б’ються, стріляють і навіть кидають гранати у вікна, як це було минулого року у селищі Клесів Сарненського району. Тож дуже актуальним є прийняття закону, що легалізував би видобуток сонячного каменю. Попри те, що торік навіть була проведена сесія облради з цього питання, на якій прийняли звернення до найвищих посадовців держави, а також у серпні 2014-го виїзне пленарне засідання біля приміщення парламенту з метою привернути увагу парламентаріїв і центральної влади до цієї проблеми, однак і досі питання не вирішене, визнав Михайло Кириллов. Це при тому, що в серпні у Верховній Раді України було зареєстровано законопроект «Про особливості видобутку бурштину-сирцю на родовищах і проявах, які не мають промислового значення».
Складається враження, що комусь вигідно «заговорювати» бурштинову проблему, яка вже охопила й сусідні Волинську і Житомирську області. Через таке зволікання держава втрачає мільйони бюджетних гривень.
Разом з тим, голова облради зауважив, що за звітний період було 40 звернень облради до вищої влади, утім низький відсоток реагування на них.
Михайло Кириллов говорив і про роботу комунальних закладів, які, на його думку, можуть давати прибуток для обласного бюджету, для чого їм встановлено планові фінансові показники. Упродовж минулого року укладено 55 нових договорів оренди майна спільної власності територіальних громад області, а також щодо внесення змін до чинних договорів оренди. У 2014 році до обласного бюджету надійшло 1049,9 тис. грн. плати за оренду нерухомого майна обласної комунальної власності. М. Кириллов спрогнозував, що прибутки від оренди комунального майна цьогоріч зростуть більш як уп’ятеро.
Для економії бюджетних коштів обласною радою 21 січня було прийнято рішення щодо скорочення штатної кількості працівників бюджетної сфери на три відсотки. Як прозвітував Михайло Кириллов, станом на 4 лютого профільні комісії облради погодили скорочення штатної чисельності загалом на 280 одиниць в охороні здоров’я, соціальному захисті, ветмедицині, на черзі — галузі освіти, культури та спорту. На жаль, у звіті голови облради не прозвучало, куди влаштують вивільнених працівників бюджетної сфери і чи будуть вони працевлаштовані взагалі.
На сесії розглянуто звіт про виконання обласного бюджету на 2014 рік (його виконано на 101,6 відсотка, понад план отримано 6 млн. грн.), а також внесено зміни до обласного кошторису на нинішній рік. За словами директора департаменту фінансів Рівненської ОДА Лідії Біляк, «плануємо погасити кредиторську заборгованість, яка виникла станом на 1 січня ц. р. через казначейські непроплати, — а це майже 10 млн. грн. Спрямовуємо кошти на фінансування обласних програм. Держава виділила 1,7 млн. грн. для десяти ДЮСШ області, які отримували підтримку в минулі роки з фонду соцстраху. У зв’язку з подорожчанням енергоносіїв держава виділила додатково області 307 млн. грн. субвенції для надання пільг та житлових субсидій населенню».

Рівне.