Учора в Берліні відбулася зустріч високих представників міністерств закордонних справ «нормандської четвірки» — Німеччини, Франції, Росії та України — за участі спецпредставника ОБСЄ в контактній групі Хайді Тальявіні та глави Спеціальної моніторингової місії цієї організації Ертугрула Апакана. Росію представляв статс-секретар МЗС РФ Григорій Карасін. 
Переговори проходили за зачиненими дверима. Однак обговорювані теми було визначено заздалегідь. Це хід реалізації Мінських домовленостей і завершення відведення важкої військової техніки. Українська сторона, крім того, запропонувала обговорити участь у забезпеченні безпеки в регіоні конфлікту міжнародних миротворців. Однак Москва виступила проти цієї ідеї.
Ще до початку переговорів Григорій Карасін заявив журналістам, що «нормандська четвірка» не задоволена тем, як виконуються Мінські угоди. Сьогодні головною проблемою на південному сході України є розв’язання соціально-економічних проблем цього регіону, вважає російський дипломат.
Тим часом глава дипломатії ЄС Федеріка Могеріні повідомила, що в суботу, тобто сьогодні, глави МЗС ЄС обговорять із генсеком ОБСЄ заходи щодо посилення ефективності організації у вирішенні української кризи. У свою чергу, представник американського Держдепу Антоні Блінкен учора особливо наголосив, що повернення Києву контролю над кордоном із Росією критично важливе для Мінських угод. За словами Блінкена, якщо Росія і підконтрольні їй сепаратисти дотримуватимуться усіх своїх зобов’язань, світова спільнота може й почне поступово скорочувати накладені на них санкції. Якщо ж цього не відбудеться, якщо вони підуть на нові агресивні дії, санкції і тиск на них посилять, застеріг представник Держдепу. «Вибір ясний, і вибирати повинен Володимир Путін», — наголосив американський дипломат.

Москва.