Відновлена гідроелектростанція у селі Петрашівка Ямпільського району на Вінниччині дасть змогу економити щорічно близько 500 тонн умовного палива

Через сорок років знову запрацювали турбіни цієї невеликої станції потужністю 190 кВт-год. Споруджена вона на річці Мурафа, що є притокою Дністра. Це вже друга станція, яку повернули до життя у районі: рік тому на цій само річці ожили турбіни ГЕС у селі Гальжбіївка. Відновленням таких об’єктів (їх на Вінниччині 28) в області займається ТОВ «Енергоінвест». За дев’ять років його фахівці реконструювали сім малих ГЕС на території не лише нашої, а й Івано-Франківської області.

Майже три роки витратили на оновлення Петрашівської ГЕС. За цей час тут спорудили бетонний міст, очистили русло річки, реставрували саму станцію, від приміщення якої залишилися одні стіни. Гідротурбінне обладнання, пульти управління, розподільчий пристрій і навіть кабельну мережу свого часу розкрали, а обладнання трансформаторної підстанції розукомплектували. Фактично «енергоінвестівці» збудували нову станцію. Витрачені кошти окупляться, кажуть, через сім років. Натомість економія палива, а отже самої електроенергії, уже відчувається з перших днів роботи відновленої станції. Працювати на ній погодилися два спеціалісти, які обслуговували агрегати ще у ті далекі роки. Загалом тут створено п’ять нових робочих місць.

На черзі відновлення такої само станції у сусідньому селі Буша. А ще розпочнуть відновлювальні роботи на малих ГЕС у Житомирській та Львівській областях.

Коментар президента компанії «Енергоінвест» Володимира Житника:

— Роботу ми розпочали зі створення програми використання нетрадиційних джерел енергії. Якщо на початку діяльності товариства наші плани сприймали, м’яко кажучи, як недалекоглядні і неперспективні (мовляв, у час атомної енергетики вести мову про малі ГЕС чи вітрові станції недоцільно), то тепер думки змінилися. Дуже хотілося, щоб держава підтримувала таку справу. У Латвії, наприклад, для підприємств, які займаються відновленням малих ГЕС, запроваджено пільгове оподаткування. Ми ж такої підтримки не відчуваємо. Хоча ця справа не з дешевих: на кожен відновлений кВт електроенергії підприємство витрачає від 800 до 1200 американських доларів.

Крім того, що ми даємо можливість отримувати дешеву енергію, розв’язуємо низку соціальних питань на селі. Люди отримують роботу, працюють на відновленні станцій. Як кажуть, даємо світло людям у прямому і переносному розумінні. Зверніть увагу на екологічний бік справи. Адже гідровузли ГЕС сприяють охороні довкілля. А створені біля станцій екологічно чисті зони стають чудовими місцями відпочинку.

Вінницька область.