Біля Клесівського лісництва, що розмістилося обабіч жвавої траси неподалік селища Клесів Сарненського району, автомобілісти зменшують швидкість, а то й зупиняються, щоб помилуватися озелененням території навколо нього. Такі території біля лісництв на Рівненщині завжди тішать око красою, але ця вирізняється серед інших тим, що тут кущі й дерева мають певні обриси. Окремі схожі на келих Богдана Хмельницького, шахові та геометричні фігури, свічку Діви Марії, олімпійську чашу, лавку... Все це —вічнозелене, з ялини, ялівцю, туї.

А творить ножицями всю цю красу 72-річний Олексій Ворон, який знає «фізіологію» дерев і кущів, бо присвятив лісу понад чотири десятки літ. Це його захоплення, якому приділяє багато часу. Зрештою, сам процес створення зеленого дива починається із садіння кущів та дерев. Я багато років часто їздила цією трасою і була свідком того, як біля щойно збудованого адмінприміщення лісництва, на неугіддях закладався майбутній парк, дизайнером якого був Олексій Ворон.

— Починав з нуля. На болоті висаджував. Свого часу вивчав досвід з озеленення у Прибалтиці. Завозив саджанці й насіння з-за кордону. Не оминав і сусідніх областей — вісімнадцять автомобілів посадкового матеріалу свого часу привіз із Волині, Львівщини, — розповідає Олексій Федорович. — А потім надав деревам певної форми. Ніби й непогано вийшло.

Олексій Федорович скромно замовчує, що тепер до нього за досвідом, та й щоб просто помилуватися зеленою красою, приїздять з інших лісгоспів, журналісти. Відчувається, що у зелені фігури потомственний лісівник Олексій Ворон (він свого часу прийняв естафету професії від батька, а також зумів передати її своєму синові Олександру, який працює в Рівненському заказнику) вклав усю свою любов і душу.

— Олексій Федорович як людина і як фахівець заслуговує найщиріших слів вдячності, — каже про «зеленого» дизайнера генеральний директор державного лісогосподарського об’єднання «Рівнеліс» Володимир Грицайчук. — А та краса, яку він створив і творить, — це почерк справжнього художника.

Сам майстер признається, що хобі робить його енергійним, знімає з нього літа, додає гарного настрою. А я доповнила б: не лише йому, а й тим, хто милується його зеленими пейзажами.

Рівненська область.