Наступного року влада Харкова обіцяє розпочати роботи з будівництва меморіального комплексу жертвам голодомору і політичних репресій. Його буде відкрито у Комсомольському парку — нещодавно історики знайшли там останки кількох тисяч чоловік.

У 30-х роках минулого століття на нинішній території парку ховали «ворогів народу» цілими партіями. Трупи обробляли спеціальним розчином — щоб вони швидше розкладалися. Напевно, саме тому тут, на клаптику землі всього в кілька десятків квадратних метрів, дотепер не ростуть дерева. Під землею, на глибині семи метрів, лежать останки майже семи тисяч людей. Цей страшний «врожай смерті», кажуть історики, був зібраний у Харкові лише за вісім місяців — із серпня 1937 по березень 1938 року.

Наприкінці листопада тут же перепоховали останки ще тридцяти чоловік. Їх знайшли землекопи під час робіт у парку Артема ще торік. Фахівці провели експертизу і дійшли висновку, що це останки жертв голодомору 1933 року. Скільки всього тоді загинуло харків’ян, історики сьогодні сказати не можуть. Але, як стверджують співробітники державного архіву Харківської області, тільки за три місяці 1933 року в Харкові й області вмерло близько шестисот тисяч осіб.