14 грудня 1963 року не стало 28-річного поета і журналіста Василя Симоненка. Він був совістю й надією нації. На початку нинішнього року в черкаському видавництві «Брама» до 70-річчя з дня народження Василя вийшов двотомник його поезії, обласний муздрамтеатр поставив виставу за його творами.

А про пам’ятник у Черкасах Василеві Симоненку інтелігенція говорила не одне десятиліття. Врешті почали збирати кошти, провели творчий конкурс на кращий проект монумента. Міська влада відвела місце під майбутній скульптурно-архітектурний ансамбль, узяла під опіку переможця конкурсу відомого митця Анатолія Галяна, який продовжував удосконалювати проект.

Спочатку планували відкрити пам’ятник до Василевого ювілею. Потім — до Дня незалежності. Тепер, з усього видно, не завершать справу й до 8 січня, поетового дня народження. Бракує фінансування.

— Нам від цього боляче і прикро, — каже завідувачка відділу культури Черкаського міськвиконкому Любов Стоколос. — Усі наші творчі сили докладають максимум старань, щоб якнайшвидше завершити справу. Ми розіслали на всі підприємства й організації листи з проханням допомогти, проводимо благодійні концерти, виступаємо у місцевих газетах, по ТБ та радіо. Працівники культури зі своєї скромної зарплати роблять внески до «Василевого фонду».

На жаль, активна, цілеспрямована робота міськвиконкомівців поки що не увінчалася бажаними результатами. Виділити бюджетні кошти на побудову монумента не дозволяє закон, а в «народній» скарбничці — близько 150 тисяч гривень, майже вдесятеро менше від потрібного.

Нещодавно Черкаська мерія зробила ще один крок до «свідомих громадян»: на центральному поштамті, у найбільших супермаркетах міста встановлено пластикові прозорі скриньки для пожертви на майбутній пам’ятник Василеві Симоненку. У нових листах, адресованих бізнесменам з пропозицією «зробити посильний внесок на благородну справу», є й рядки з вибухової поезії Симоненка:

Воскресайте, камінні душі,

Розчиняйте серце і чоло,

Щоб не сказали про вас грядущі

— їх на землі не було!

Думається, Василеве звернення не залишить байдужими тих, кому близьке українське слово. «Голос України» не раз публікував на своїх шпальтах розповіді про Василя Симоненка та про увічнення у Черкасах його пам’яті. Журналісти нашої газети вирішили переказати одноденний свій заробіток на спорудження монумента автору «Лебедів материнства».

І ще одна ініціатива «Голосу України»: з 14 грудня по 8 січня разом з черкаською телестудією «Рось» вестиметься телемарафон «Ти знаєш, що ти людина», до 71-ї річниці з дня народження вічно молодого поета. 14 грудня у кулуарах Верховної Ради буде виставлено скриньку для пожертви на пам’ятник Василю Симоненку.

Черкаси.

Р. S. Читала, що в Полтаві збираються поставити пам’ятник галушці... Хочеться звернутися до своїх сусідів: краще давайте разом з черкащанами спрямуємо зусилля на побудову монумента Василю Симоненку. Адже народився він на Полтавщині!