Парламентська хроніка
Ранкове засідання 20 травня
На останньому пленарному засіданні парламенту перед першим туром президентських виборів Верховна Рада розглянула і прийняла низку законопроектів, спрямованих на забезпечення прозорості та чесності виборчого процесу, унеможливлення підкупу виборців і зриву виборів та посилення соціальних гарантій військовослужбовців, мобілізованих на військову службу.
Зокрема, у першому читанні прийнято проект закону про внесення зміни до статті 36 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб» (щодо пенсії в разі втрати годувальника). Законопроект № 2124, який представив його автор депутат Сергій Гриневецький, має на меті вирівнювання розміру пенсій військовослужбовців до рівня державних службовців. Під дію цього закону потрапляє майже 30 тисяч сімей.
 Законопроект пропонується ввести в дію з 1 січня 2015 року. За прийняття законопроекту в цілому проголосували 237 депутатів.
Законодавчим актом встановлено, що членам сімей військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу, які загинули під час виконання службових обов’язків, призначається пенсія у зв’язку з втратою годувальника у розмірі 70 відсотків загиблого годувальника. А якщо на утриманні загиблого військовослужбовця перебували двоє і більше членів сім’ї — у розмірі 90 відсотків зарплати загиблого годувальника, що розподілятиметься між ними рівними частками, але не менш як 40 відсотків на кожного непрацездатного члена сім’ї.
У таких самих розмірах, незалежно від причини смерті годувальника, нині обчислюються пенсії членам сімей померлих інвалідів війни та членам сімей, до складу яких входять діти, які втратили обох батьків.
З третьої спроби Верховна Рада України ухвалила в цілому проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення оборонно-мобілізаційних питань під час проведення мобілізації». Законом, зокрема, забороняється проводити скорочення чисельності, обмеження комплектування або фінансування Збройних Сил України та інших військових формувань чи правоохоронних органів спеціального призначення. А також передбачено низку гарантій для військовослужбовців, які були мобілізовані на службу на захист Вітчизни: зокрема, звільнення від штрафних санкцій за фінансовими зобов’язаннями (скажімо, при виплаті банківського кредиту), право військовозобов’язаних-студентів, які були призвані під час мобілізації, на продовження навчання після демобілізації. Водночас законопроектом передбачено право на вилучення транспортних засобів у юридичних осіб для потреб держави під час мобілізації та підвищено відповідальність громадян України за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.
Зміни внесено до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кодексу законів про працю України, законів: «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», «Про вищу освіту» та інші.
Під час обговорення депутати зауважували на необхідності передбачити, хто платитиме зарплату мобілізованим та податки за них — бізнесмени, власники підприємств, чи держава? Згідно із законопроектом це робитиме держава. Підприємці також не сплачуватимуть на час мобілізації своїх найманих працівників єдиний соціальний внесок за них. Законом також рекомендовано Президенту України провести поетапну заміну військовослужбовців, призваних під час мобілізації, за рахунок новопризваних осіб.
Зранку під стінами парламенту мітингували дружини, діти та інші родичі мобілізованих, котрі вже понад два місяці служать у гарячих точках на Південному Сході України, з вимогою провести ротацію мобілізованих.
Законом, зокрема, передбачено, що у разі необхідності, для забезпечення дільничними виборчими комісіями належної підготовки та проведення виборів, у тому числі в день голосування, окружна виборча комісія може збільшити склад дільничної виборчої комісії до вісімнадцяти осіб за поданням голови відповідної окружної виборчої комісії на підставі пропозицій членів цієї комісії. Як зауважив доповідач, голова Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Давид Жванія, цю норму вирішено долучити до закону, щоб унеможливити зрив виборів, якщо «технічні» кандидати у Президенти напередодні виборів знімуть свої кандидатури та відкличуть своїх членів виборчих комісій.
Окрім того, законом передбачено, що в разі неможливості передачі виборчих бюлетенів від ЦВК до окружної виборчої комісії відповідні виборчі бюлетені вважаються невикористаними та погашаються ЦВК шляхом передачі їх для знищення до підприємства-виготовлювача, про що складається відповідний акт. А в разі неможливості передачі виборчих бюлетенів від окружної виборчої комісії до дільничної відповідні виборчі бюлетені вважатимуться невикористаними, про що складається у двох примірниках відповідний акт.
Законопроект також врегулював порядок голосування на президентських виборах військовослужбовців, у тому числі й тих, які нині перебувають на території Донецької та Луганської областей. Проголосувати солдати та офіцери зможуть не лише за паспортом, а й пред’явивши службове посвідчення або військовий квиток.
Верховна Рада ратифікувала Меморандум про взаєморозуміння між Україною та ЄС щодо отримання одного мільярда євро макрофінансової допомоги. Відповідні кредитні угоди було підписано 28 квітня та 13 травня 2014 року в Брюсселі та 12 травня в Києві. Ратифікація Меморандуму дозволить Україні отримати від ЄС кредит на 15 років під 3 відсотки річних. Очікуваний пільговий період кредитування становить п’ять років.
У першому читанні прийнято проекти законів про метрологію та метрологічну діяльність і про стандартизацію.
Склав присягу члена Вищої ради юстиції міністр юстиції Павло Петренко.
До обідньої перерви парламентарії не узгодили текст проекту Меморандуму про мир та злагоду між усіма депутатськими фракціями та групами. Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов повідомив, що процес узгодження ще триває.
Дослівно 
Голова Верховної Ради України, в. о. Президента України Олександр ТУРЧИНОВ:
— Треба раз і назавжди поставити заслін щодо можливого фальшування виборів.
Олег Зарубінський, Руслан Князевич. 

Вілен Шатворян, Андрій Іванчук.
Сергій Каплін, Оксана Продан, Ярослав Гінка.
Олександр Дубовoй, Віталій Хомутиннік.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.