Ми з чоловіком виховуємо одинадцять дітей, четверо старших вже працюють, решта навчається. Маємо невеликий власний будинок та господарство. Влітку мені присвоєно почесне звання «Мати-героїня», а тому хочу дізнатися: чи дає це мені право на які-небудь пільги.

Людмила БАРАН.

Хмельницька область.

На жаль, для матерів-героїнь українське законодавство не передбачило жодних пільг, окрім пенсійних. Так, відповідно до ст.17 Закону України «Про пенсійне забезпечення» жінки, які народили більш як п’ять дітей і виховали їх до восьмирічного віку, мають право на пенсію за віком вже після досягнення 50 років (при стажі роботи не менш як 15 років із зарахуванням до стажу часу догляду за дітьми). А Постанова Кабінету Міністрів України «Про порядок призначення пенсій на пільгових умовах жінкам, які працюють в сільськогосподарському виробництві та виховали п’ятеро і більше дітей» передбачає ще кращі умови. А саме: жінки, які працюють у сільськогосподарському виробництві (зайняті на постійній роботі у сільськогосподарському виробництві у колгоспах, державних господарствах, міжгосподарських підприємствах, кооперативах, орендних колективах, а також у фермерських та інших господарствах незалежно від форм власності та господарювання) та виховали п’ятеро або більше дітей до 14-річного віку, мають право на пенсію на пільгових умовах незалежно від віку та наявного трудового стажу.

Крім цього, Законом України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» матерям, які народили п’ятеро і більше дітей та виховали їх до восьмирічного віку, встановлюється надбавка до розміру пенсії, на яку має право особа, згідно із законом у розмірі від 20 до 25 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність (на сьогодні це — 66—83 грн.). Однак отримаєте ви її за умови наявності права на пенсію: за віком, по інвалідності, у разі втрати годувальника або за вислугу років.