Підключивши до Інтернету домашній комп’ютер, батьки спокійні за дитину: чадо займається «справою», йому нічого не загрожує. Всесвітня мережа Інтернет справді пропонує необмежені можливості для навчання, просвіти та спілкування. Але, на жаль, вона таїть у собі і приховані загрози.

44 відсотки дітей, які використовують Інтернет, наштовхувалися на матеріали «дорослого» змісту. Тоді як лише 15 % батьків думають, що їхня малеча бачила щось подібне. 40 відсотків дітей онлайн-співрозмовники просили про особисту зустріч, і — 14 % намагалися виконати подібні прохання (з дослідження Європейської комісії у рамках програми «Більш безпечний Інтернет плюс», 2004).

Питання безпеки юних Інтернет-мандрівників вперше в нашій державі порушила й донесла до засобів масової інформації компанія «Майкрософт Україна» разом із представниками Інтернет-асоціації України, а також Посольства США в Україні та Головного управління МВС України під час прес-конференції. Генеральний директор компанії «Майкрософт Україна» Валерій Лановенко оголосив про відкриття українського інформаційного порталу, присвяченого проблемам безпеки дітей в Інтернеті. І адресований цей портал передусім батькам.

Ось що радять спеціалісти:

Розмістіть комп’ютер у загальній кімнаті, не в дитячій! Тоді бачитимете, інформацією якого змісту цікавиться дитина. (Кожен п’ятий підліток, котрий регулярно працює в мережі Інтернет, зізнався, що одержував матеріали сексуального змісту).

Довідайтеся, з ким ваша дитина спілкується в мережі Інтернет.

Домовтеся про правила користування комп’ютером в родині (час, тривалість, контакти).

Не сподівайтеся лише на програму захисту, що фільтрує.

Поясніть дитині, що в разі, якщо вона розповість вам про небажані контакти в мережі Інтернет, ви не обмежите її час перебування за комп’ютером. (Лише 25 відсотків підлітків, що наражаються на сексуальні домаганнями в мережі Інтернет, зізнавалися в цьому батькам).

Довідайтеся про доступ в Інтернет вашої дитини в інших місцях (школа, Інтернет-кафе, бібліотека).

Слідкуйте за поведінкою дитини.

Дізнайтеся про технічні засоби моніторингу мережі Інтернет.

Заохочуйте дитину ділитися своїм досвідом в Інтернет.

Вчіть довіряти своїй інтуїції.

Допоможіть вибрати таке ім’я користувача, щоб воно не відображало жодної персональної інформації.

Наполягайте на тому, щоб діти не давали відомості про себе та свою родину. (75 відсотків дітей згодні поділитися такою інформацією в обмін на подарунки. Траплялися випадки, коли під час онлайн-спілкування малеча розголошувала номери кредитних карток своїх батьків, коди домашніх сейфів, паспортні відомості).

Поясніть, що різниця між правильним і неправильним в Інтернет така само, як і в реальному житті.

Розкажіть, як виявляти повагу до інших в онлайн.

Скажіть своїм дітям, щоб вони ніколи не зустрічалися зі своїми онлайновими друзями особисто.

Поясніть, що не все, що написано або зображено в онлайн, є правдою.

І не забувайте головне: що повсякденного спілкування з дитиною не замінять жодні технології!

Ці та багато інших матеріалів, а також практичні рекомендації для забезпечення онлайн-безпеки дітей можна знайти за адресою:

http://www.mіcrosoft.com/ukraіne/athome/securіty/chіld ren/default.mspx

Інформація, яка розміщена на українському інформаційному порталі, буде корисна для дітей, батьків і вчителів.