Готуючись до весілля, наречений з нареченою мусять дуже відповідально поставитися до вибору свідків. Зазвичай ними мають бути друг нареченого і подруга нареченої. І краще, якщо свідки не будуть одружені, а також не будуть родичами молодих.

Свідки — це допомога молодятам у найвідповідальніший день їхнього життя. На їхні плечі лягає організація всього святкування. Свідки повинні активно брати участь у конкурсах і вікторинах, стежити за зовнішнім виглядом нареченого і нареченої, а також пам’ятати про різні деталі свята: наявність обручок і шампанського в РАГСі, розсаджування гостей по машинах, говорити тости, дотепні і смішні жарти за столом. А ще важливо, щоб свідки зберігали тверезість протягом усього торжества.

Обов’язки свідка

До весілля друг нареченого організовує парубочий вечір. А от у день весілля свідок приїжджає до нареченого додому, щоб допомогти в останніх передвесільних приготуваннях і супроводити нареченого до будинку нареченої. Друг заздалегідь готується до обряду викупу. Важливо знати, що, крім уміння торгуватися, свідок повинен мати при собі деяку суму грошей, кілька пляшок шампанського, вина, горілки, а також запастися фруктами і цукерками. Не завадить взяти і букетик для дружки (аби домогтися її прихильності). Свідок також стежить, щоб у банкетному залі РАГСу в келихах усіх гостей було шампанське, і продумує маршрут весільної прогулянки.

На банкеті свідок завжди має бути поруч з молодими. Він допомагає тамаді в організації конкурсів, ігор і танців, стежить за нареченою, щоб її ніхто не вкрав, а якщо таке сталося — допомагає нареченому знайти і викупити наречену.

Від цих обов’язків свідок звільняється тільки тоді, коли з торжества йде останній гість.

І дружки

До весілля подруга нареченої допомагає вибрати плаття і різні аксесуари. Також на її плечі лягає організація дівич-вечора, сценарій викупу нареченої, прикрашання святкового залу і машин.

У день весілля дружка однією з перших приходить додому до нареченої, щоб допомогти молодій одягнутися. Вона також першою зустрічає прибулого нареченого з друзями і проводить обряд викупу. У РАГСі дружка стежить за тим, щоб були паспорти і обручки, перевіряє наявність косметички і парфумів у нареченої. Фотографії і відеокамери, змінне взуття і шубка — також на плечах дружки.

Крім усього цього, дружка має:

забрати квіти і свідоцтво із РАГСу; розсадити гостей по машинах після РАГСу і після прогулянки; підготувати пшеницю, монети і цукерки, якими посипають молодят; подбати про цукерки (бутерброди) та шампанське для гостей на час прогулянки;

Під час бенкету дружка розсаджує гостей по місцях у банкетному залі, допомагає приймати квіти і подарунки від гостей, годує оператора і фотографа і стежить, щоб вони були тверезими. А ще вона підхоплює будь-яку ініціативу тамади й активно бере участь у навіть найбезглуздіших конкурсах.

І так само, як і свідок, дружка може розслабитися тільки після того, як проведе з весілля останнього гостя. Але навіть після цього вона зобов’язана допомогти молодятам довезти все подароване до їхнього сімейного гніздечка.

(Далі буде).