Читаю сповнений відчаю лист мешканки міста Сарни Тамари Карпової: «Я — мати-одиначка, ось уже три роки інвалід третьої групи. Доки мала здоров’я, працювала. Дванадцять років перебувала в черзі на отримання житла на Сарненському комбінаті хлібопродуктів. Обіцяли, а я сподівалася. Але нині підприємство переживає скрутні часи, тож дуже сумнівно, що тут отримаю квартиру. Доглядаю сина Романа — інваліда дитинства, прикутого до ліжка: в нього дитячий церебральний параліч, відставання у пcихічному розвитку. Скільки виходила по міських і районних інстанціях! Змилостивилися, виділили кімнату в такому неблагоустроєному приміщенні, що не знаю, як там жити. Опалення пічне, води немає, каналізації теж, а мені ж потрібно багато прати з-під лежачого сина...».

Справді, житло в Тамари Карпової аж ніяк не комфортне: звичайнісінька комуналка, де мешкає три сім’ї, спільний коридор і кухня. Про вигоди мріє не лише авторка листа, а й сусіди. Скажімо, Любов Кузьмінчук — удова, сама виховує двох сиріт: дванадцятирічного Юрка та дворічну Олечку. До того ж споглядати за стражданнями прикутого до ліжка сусідського Ромчика важко для психіки дорослих, а тим паче дітей.

Цим сім’ям не світить ні придбати, ні побудувати благоустроєніше житло, бо доходи їхні більш ніж скромні. Скажімо, сім’я Тамари Карпової може розраховувати щомісяця лише на 700 гривень. Це справді небагато, якщо врахувати, що потрібно купувати ліки, харчуватися (а ціни на продукти останнім часом дуже зросли)...

— Перспектива отримати житло в нашому місті мізерна. Майже нічого не будуємо — немає коштів. Тому робимо ставку на індивідуальне будівництво. Нинішнього року виділили сто ділянок під котеджі, — розповідає заступник міського голови міста Сарни Володимир Федорович.

— А як бути таким сім’ям, як у Тамари Карпової? — цікавлюсь у співрозмовника.

— На мою думку, держава має будувати соціальне житло для таких сімей. Але це, схоже, лише в перспективі. А поки що Тамарі Петрівні Карповій, проблему якої я знаю і якій співчуваю, потрібно хоча б стати на чергу на отримання житла в міськвиконкомі. Інакше вона не зможе претендувати на поліпшення житлових умов, — порадив Володимир Федорович.

Сарни Рівненської області.