Чимало лих, які трапляються з людьми в житті, — від невмілого виховання і неправильних пологів. Так вважають 50-річний театральний режисер, фокусник-ілюзіоніст з багатьма гучними титулами, психолог, педагог і спортсмен Валерій та його 33-річна дружина Діана. Сімферопольська сім’я оригіналів з промовистим прізвищем Диво своїх вісьмох дітей виховує вдома за власною методикою осягнення людського щастя.
Фантазія і доброта. Ці категорії присутні навіть в іменах юних Див: Добронтус, близнюків Добронцо й Добронто, Добрини, Дивини, Добронрави. А ім’я свого першого сина Валерій почув уві сні — Алкришнус (Аллах-Кришна-Ісус), другому дав ім’я Богдано. Тож дива у їхній звичайній трикімнатній квартирі, яку наймають у Сімферополі, трапляються часто. Тут дружнім, доброзичливим і життєрадісним дітям не тісно й не сумно. Завжди разом щось вигадують, творять, експериментують. Старші турботливо доглядають за молодшими. Всі вражають розумом і добротою, здоров`ям і силою. Лікарів не потребують, не робили жодних щеплень, не мають навіть медичних карток.
«Наша оздоровча система починається від народження малюка», — запевняє струнка й гінка Диво-мама. Всіх своїх «дивенят» вона народжувала вдома у ванні, а пологи приймав батько. Цю ідею йому теж підказав сон (а не поширена нині мода на пологи у воду «за Чарковським») та думка про те, що це — не хвороба, а природний фізіологічний процес. «Немовляті не треба перерізати пуповину в перші три дні, а... тримати його у холодній воді разом з плацентою, доки вона не відпаде сама, — вважає Диво-тато. — Тоді маля отримує потужний імунний захист. Народжуючись у воді, немовля розкриває легені без крику, спокійно і з посмішкою».
А ще дитя з першого ж дня життя треба обливати холодною водою. Це і заспокійливе, і заряд біоенергії і... ліки від вередування. З п’яти років «дивенята» охоче роблять це самі. Відразу після народження діток вчать плавати у ванні, надовго затримувати дихання.
Всі діти вже в перший тиждень від народження сиділи, з півроку ходили, до року вміли плавати й бігати. В рік — заговорили, у два — вже читали, у три — рахували й писали.
П’ятеро хлопчиків і три дівчинки (старшій — 15, молодшій — півтора рочки) цілорічно купаються в морі, під водоспадами і в крижаних гірських річках. І не знають, що таке хвороби. А їхній фізичний гарт вражає навіть спортивних тренерів.
Валерій, до всього, ще й майстер східних єдиноборств, тож навчає сім`ю уміння захистити себе. Але основна теза їхньої методики — вдумливий оптимізм, доброзичливість і безконфліктність. Головне — розвинути природні нахили, фантазію й гумор дитини, — переконані батьки, котрі називають себе «енергетичними половинками» і тяжко переживають навіть найкоротші розлуки.
Диво-діти не відвідують ані дитсадки, ані школи, проте навчаються так дружно й захоплено, що випереджають за знаннями своїх однолітків із загальноосвітніх закладів. До повноліття вільно володітимуть українською, російською, англійською, французькою і грецькою мовами. Знання отримують вдома за індивідуальними програмами, в основі яких — спартанське виховання. Батьки й репетитори викладають головні предмети: ерудицію, фантазію, логіку, закони природи й фізичні можливості організму, керівники різних гуртків за інтересами задовольняють і поглиблюють їхні різнобічні нахили.
Всі діти з захопленням беруть участь у циркових виступах батьків-ілюзіоністів у приватному родинному «Театрі Див». А у школі-студії чарівників Валерій і Діана вчать максимально використовувати весь потенціал, яким природа обдарувала людину.
У родині вважають: якби українці взяли на озброєння їхній унікальний досвід (оздоровчу систему «Повноцінний ритм життя»), детально викладений у книгах «Дивна сім’я» і «Фундаментальні знання», то здорових тілом і душею дітей було б незрівнянно більше. Звісно ж, батькам необхідно мати професійні педагогічні й медичні знання, а не діяти зопалу. Бо ранній розвиток дитини несе в собі чимало загроз і ризиків. Приміром, передчасне стояння й сидіння може зашкодити кісткам і внутрішнім органам малюка, а загартування важливо проводити поступово й дуже обережно.
Педагоги, психологи й лікарі (не лише кримські) зацікавилися створеною Валерієм і Діаною системою навчання й виховання, хоча вона й не вписується у більшість усталених канонів, а також дещо обмежує навички й досвід соціального спілкування. Але відомо й те, що розумних, неконфліктних і обдарованих дітей здатні вивчити лише талановиті вчителі, і лише нестандартно виховуючи здорову конкуренцію і мотивацію до знань.
Уроки доброти допомагають дітям позбуватися агресивності, більше думати про хороше. Адже орієнтована на конфлікт юнь, що прагне відстоювати свої забаганки шляхом агресії, — не може бути доброю. А людина з позитивними емоціями зазнає менше стресів, ширше розкриває свій потенціал. І навіть у конфліктній ситуації поводиться спокійно і врівноважено.
Унікальність педагогічних знахідок Диво-родини ще й у тому, що вона змалку виховує майбутніх тат і мам на власному прикладі. Схоже, йдеться про нову модель здорової багатодітної української сім’ї ХХІ століття.

Крим.