м. Київ, 15 серпня 2005 р.
У нашого українського народу чимало ран, які болять і не загоюються сотнями і десятками років. Одна із них — це Чорнобильська катастрофа, яка ятрить уже майже двадцять літ і невідомо ще скільки буде тримати сотні тисяч родин у постійному трагічному стані.
Мало того, вона вийшла за межі України і стала міжнаціональною. Тобто це наша велика спільна біда. І всі ми знаємо причини її виникнення.
Здавалося, що це буде повчальним уроком назавжди. Що на землі українській не будуватимуться нові атомні монстри, які несуть загрозу усьому живому — природі, людям, суспільству. Але тривожне повідомлення з Міністерства палива і енергетики про те, що «Україна розглядає відновлення будівництва Чигиринської атомної електростанції в Черкаській області» шокувало нас не тільки своєю чиновницькою зухвалістю, а й цинізмом, насамперед до пам’яті тих десятків тисяч громадян України, які уже стали жертвами Чорнобильської трагедії.
Тому у своїй заяві ми хочемо поставити кілька запитань до тих, хто насправді виношує такі плани. Причому не на далеку перспективу, а на найближчі півтора-два роки.
По-перше, невже діючі нині атомні та гідроелектростанції не забезпечують Україну потрібною кількістю електроенергії?
По-друге, чому не використовуються альтернативні джерела поповнення енергоресурсів, які технологічно й екологічно є безпечнішими?
По-третє, невже основним аргументом необхідності спорудження атомної електростанції саме поблизу Чигирина є лише наявність там будівельного майданчика, підготовленого ще в 60-ті роки?
По-четверте, невже ініціаторам таких планів байдужа духовна та історична спадщина України, її національні символи і святині, до яких належить чигиринська земля, Чигирин, який був столицею створеної в середині XVІІ століття Української держави, осередком українського козацтва та визвольних змагань?
Українська партія «Зелена планета» звертається до всіх громадських та політичних сил з проханням не допустити здійснення цих намірів на святій чигиринській землі, захистити цей край і всю Україну від будь-яких рецидивів минулого, які загрожують її історичному, духовному та екологічному здоров’ю.


Наталя ЗУБИЦЬКА, голова партії.