Щорічно тисячі людей гинуть під час відпочинку на воді. Найчастіше до трагедії призводять судоми м’язів. Раніше для припинення судом плавцям рекомендували мати «англійську шпильку». Однак не кожен, заходячи у воду, думає про якусь там шпильку і судоми. До того ж,  далеко не всякий зберігає таке самовладання, щоб правильно скористатися шпилькою, не впустити її. І не завжди укол може допомогти. Чималу проблему судоми являють і просто для людей у віці, особливо вночі.
Тому пропоную з власного досвіду досить надійний і простий прийом для зняття судом. М’яз, що мимоволі напружився, треба що є сили напружити на коротку мить. І одразу повільно послабити зусилля. За потреби повторити.
Як це робити у воді? Скажімо, «схопило» м’яз черевного преса — відразу, упершись на мить руками в коліна, напружте м’яз і розслабте. Якщо м’яз литки — упріться подушечками стопи в п’яту другої ноги. Якщо «схопило» задній м’яз стегна — упріться п’ятою цієї ноги в пальці другої. Далі — за текстом. Бажаю вам гарного «оксамитового» сезону і впевненості на воді!

Севастополь, Крим.