Найстарішій мешканці Дубна, котрій доля подарувала зустрічі з такими відомими особистостями, як Симон Петлюра, Юзеф Пілсудський, Улас Самчук та останній імператор Росії Микола ІІ, пішов 105-й рік.
Марія Йосипівна Завадська з гордістю пригадує, як на залізничній станції зустрічали імператора всія Русі Миколу ІІ. Тоді вона стояла за кілька кроків від царя із великим букетом квітів. Сподівалася: підійде до царя, вручить йому пахучі троянди й неодмінно попросить, щоб «милосердний государ» відпустив із фронту її батька. Однак на заваді цим намірам стали царські жандарми, які побачили у діях дубенчанки злостиві наміри.
Надалі Марія Йосипівна стала одним з найактивніших членів дубенської «Просвіти». Грала головні ролі у «Наталці-полтавці», «Наймичці», «Безталанній»... Відомий український письменник Авенір Коломієць пророчив їй успішну акторську кар’єру. Однак доля розпорядилася інакше. Після того, як батько та чоловік не повернулися з війни, Завадська повністю присвятила себе вихованню двох донечок.
А нині має вже восьмеро правнуків. До речі, Марія Йосипівна мала тринадцятеро братів та сестер. Але довголіття Бог дарував лише їй одній.

Рівненська область.