Коли можна отримати свідоцтво про спадщину на нерухоме майно і що в ньому має бути зазначено?


Петро ПОГОРІЛКО.


Львівська область.

Відповідно до ст. 1296 Цивільного кодексу України спадкоємець, який прийняв спадщину, може, особисто подавши заяву до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини, одержати свідоцтво про право на спадщину на нерухоме майно після закінчення шести місяців з часу відкриття спадщини (день смерті спадкодавця).
У разі, якщо спадщину на нерухоме майно прийняло кілька спадкоємців, свідоцтво про право на спадщину видається на ім’я кожного з них, із зазначенням імені та частки у спадщині інших спадкоємців. Якщо нотаріус видає свідоцтво не всім спадкоємцям і не на все спадкове майно, то у його тексті зазначається, яка частка спадщини залишається відкритою.
Загалом видача свідоцтва про право на спадщину спадкоємцям, які прийняли спадщину, ніяким строком не обмежена. Але видача такого свідоцтва за заповітом здійснюється після припинення нотаріусом повноважень виконавця заповіту.
Видача свідоцтва про право на спадщину на майно, яке підлягає реєстрації, провадиться нотаріусом після подання правовстановлювальних документів про належність цього майна спадкодавцеві та перевірки відсутності заборони або арешту цього майна, у тому числі наявності чи відсутності податкової застави та інших застав за даними відповідних реєстрів. У разі входження до складу спадкового майна нерухомого майна, що підлягає реєстрації (за винятком земельної ділянки), нотаріус вимагає, крім правовстановлювального документа, витяг з Реєстру прав власності, а в місцевостях, де інвентаризація не проводилась, — довідку відповідного органу місцевого самоврядування.