Учень дев’ятого класу Межиріцької СШ № 21, що в Павлоградському районі, Геннадій Пєсков врятував свого земляка — Дмитрика Луценка. Малюк ледь не потонув. Протягом 15 хвилин Гена надавав хлопчикові екстрену допомогу: діяв грамотно і мужньо.


А всі розбіглися


Спекотного дня Гена вирішив наловити раків і скупатися. В місці, яке облюбувала сільська дітлашня, широка й повновода Вовча дуже звужується, тому течія досить сильна, а глибина чимала. На березі відпочивало з півсотні дітей. Гена плавав на автомобільній камері й раптом помітив, що п’ятирічний хлопчик, який ще кілька хвилин тому бігав берегом, сплив обличчям донизу на бистрині. Підліток кинувся підгрібати до нього поближче, проте витягнути з води дитину йому відразу не вдалося. Гена стрибнув у воду, схопив Дмитра за волосся і поплив до берега. Став кричати і просити про допомогу інших дітей. А ті розбіглися вусібіч. На березі залишився тільки старший брат Дмитрика і дівчинка.
Коли підліток витяг хлопчика на берег, Дмитрик не дихав, очі в нього були заплющені. Пригадуючи шкільні уроки з ОБЖД (основи безпеки й життєдіяльності) та фрагменти з кінофільмів, юний рятівник почав робити штучне дихання разом із масажем серця. Проте хлопчик до тями не приходив. Старший брат Діми вже втратив віру в те, що хлопчика можна повернути до життя. У Гени боліли руки, однак він не здавався.
Раптом Дмитрик трохи розплющив очі і ворухнув руками. За 15 хвилин він почав дихати, відкрив очі, але не зміг вимовити ані слова. Тільки згодом, переконавшись, що хлопчик ожив, підліток кинувся до машини, яка в той момент під’їхала до берега. Дорослі одразу відвезли малюка до лікарні. Дорогою забрали батьків. А ввечері врятована дитина була вже вдома.


«Я тебе дуже люблю!»


За словами Володимира Спичака, шкільного вчителя історії, медики й односельці вражені, як грамотно й оперативно діяв школяр. Адже кажуть, що Гена зовсім не зразковий учень: його вважають непосидьком і задиракою. Проте всі відзначають доброту й працьовитість. Звичайна дитина. Любить грати у футбол, проте це в нього виходить не часто, оскільки доводиться сидіти з чотирирічною сестричкою й допомагати батькам по господарству.
Тепер, коли Гена провідує малюка, Діма одразу кидається до свого рятівника на руки й міцно обнімає. А на прощання нагадує: «Я тебе дуже люблю!»

Дніпропетровська область.