Несподіванкою завершився приїзд туристської єврейської групи в Дубно. Щоб побільше дізнатися про історію міста, з якого бере початок родовідне коріння кількох гостей, туристи замовили гіда. Ним стала завідувачка відділу Державного історико-краєзнавчого заповідника Тамара Дмитренко.
Не обминув гід і найтрагічнішої сторінки в літописі дубенських євреїв, коли під час Великої Вітчизняної війни фашисти розстріляли близько 12 тисяч чоловік. Врятуватися вдалося небагатьом. І то — лише завдяки допомозі місцевого населення. Один з таких фактів — переховування сім`ї Гунів в оселі родини Кашпарів із села Молодаво. Тільки-но Тамара Дмитренко повідала про цей факт, як один із туристів сказав, що він — нащадок тих самих врятованих Гунів і що він дуже хоче зустрітися з родиною рятівників, щоб подякувати за милосердя.
І зустріч — коротка, але напрочуд зворушлива — відбулася. Як зізнався молодший Гунь, їхній родовід міг перерватися, як і тисячі-мільйони інших. Але, слава Богу, на його шляху трапилися такі великодушні праведники, як Кашпари.

Рівненська область.