Батьки мого чоловіка подарували нашому дванадцятирічному синові  квартиру. Чи маємо ми з чоловіком право управляти цим майном дитини?


Валентина ЧУМАЧЕНКО.


Львів.

Оскільки ваш син є малолітньою дитиною (до досягнення ним 14 років), то відповідно до ст. 177 Сімейного кодексу України, ви, як батьки, управляєте належним йому майном (квартирою) без спеціального на те повноваження. При цьому ви зобов’язані дбати про збереження та використання майна сина в його інтересах. У разі, якщо ваш син може самостійно визначити свої потреби та інтереси, ви здійснюєте управління його майном, враховуючи такі потреби та інтереси.
Без дозволу органу опіки та піклування ви не маєте права вчиняти такі правочини щодо його майнових прав:   укладати договори, які підлягають нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, в тому числі договори щодо поділу або обміну житлового будинку, квартири; видавати письмові зобов’язання від імені дитини; відмовлятися від майнових прав дитини.
При вчиненні одним із батьків правочинів щодо майна малолітньої дитини вважається, що він діє за згодою другого з батьків. Якщо цей правочин виходить за межі дрібного побутового, то другий з батьків має право звернутися до суду з вимогою про визнання правочину недійсним як укладеного без його згоди.
Загалом батьки вирішують питання про управління майном дитини спільно, але у разі виникнення спору щодо такого управління, він (спір) може вирішуватися органом опіки та піклування або судом.
До того ж Сімейний кодекс передбачає, що неналежне виконання батьками своїх обов’язків щодо управління майном дитини є підставою для покладення на них обов’язку відшкодувати завдану їй матеріальну шкоду та повернути доходи, одержані від управління її майном.
До речі, після припинення управління майном батьки зобов’язані повернути його дитині, а також доходи від нього.