Незвичайним ароматом ваблять до себе нині плоди персиків. Бархатисті, соковиті і солодкі, вони не тільки смачні, а й підвищують опір організму людей, які схильні до простудних захворювань. Персики поліпшують травлення, стимулюють шлункову секрецію, мають сечогінну дію. Їх рекомендують уживати в разі пониженої кислотності шлункового соку, захворювань серцево-судинної системи, набряків серцевого та ниркового походження, залізодефіцитної анемії.
Персики особливо корисні дітям, вагітним жінкам і людям похилого віку. Адже вони містять цукор, пектин, органічні кислоти, ефірну олію, вітаміни С, Р, групи В, каротин, калій, кальцій, магній та залізо.
Плоди персика вживають у свіжому вигляді. З них готують варення, джеми, компоти або, наприклад, їх фарширують сиром.
Для цього потрібно 8 персиків, 200 грамів сиру, 0,5 склянки мелених ядер волоських горіхів, 2 столові ложки цукру, склянка вершків.
Персики помити, розрізати уздовж, видалити кісточки. Сир протерти, додати цукор, мелені ядра волоських горіхів, півсклянки вершків, перемішати. Підготовленою масою заповнити половинки персиків, покласти на блюдо і прикрасити збитими вершками.