Мої батьки вирішили розлучитися. Окрім спільної квартири з батьком, у матері є ще будинок у селі, подарований їй батьками вже після одруження. Чи буде при розлученні ділитися подарований будинок?


Надія ДРАЧЕНКО.


Чернігівська область.

Відповідно до ст. 57 Сімейного кодексу України майно, набуте вашою матір’ю за час шлюбу на підставі договору дарування, є її особистою приватною власністю, отже ділитися не буде.
Щодо квартири, то вона є спільною сумісною власністю ваших батьків. У разі її поділу частки майна матері та батька є рівними, якщо інше не визначене домовленістю між ними. Майно, що є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя, ділиться між ними в натурі. Якщо батьки не домовилися про порядок поділу квартири, спір може бути вирішений судом, який бере до уваги інтереси дружини, чоловіка, дітей та інші обставини, що мають істотне значення. Зокрема, якщо один із подружжя не дбав про матеріальне забезпечення сім’ї, приховав, знищив чи пошкодив спільне майно, витрачав його на шкоду інтересам сім’ї, то суд при вирішенні спору може відступити від засади рівності часток подружжя.
Також за рішенням суду частка майна дружини (чоловіка) може бути збільшена, якщо з нею (ним) проживають діти, а також непрацездатні повнолітні син, дочка, за умови, що розмір аліментів, які вони одержують, недостатній для забезпечення їхнього фізичного, духовного розвитку та лікування.