Яка зірка привела їх до «Сузір’я»? І куди надалі спрямують свій шлях? З цими запитаннями ми звернулися до п’яти майбутніх астронавтів.
Олексій Шидогуб з Лубен Полтавської області відвідує міську станцію юних техніків, на базі якої розробив і побудував космічний апарат. За що й отримав путівку до «Артека». З професією Олексій поки ще не визначився, але впевнений, що й надалі будуватиме космічні апарати.
Аліса Ткаченко з кримського міста Джанкой підкорила журі конкурсу «Космічні фантазії». «Мета мого дослідження — не мало не багато — переосмислення стереотипів    людства. Оскільки для спілкування з іншими цивілізаціями потрібно буде переступити через наші догмати й менталітет. Я переглядаю уявлення про добро і зло, світло і тьму, інші глобальні проблеми». І всю цю концепцію дівчині вдалося зобразити на полотні «Мить народження Всесвіту», зробленому за мотивами її авторської трилогії «Васька Оберон». І живопис, і трилогію написано в жанрі «ісматеф» (історія, магія, технологія та фантастика). Окрім малювання, літературної творчості і «різноманітних креативних варіацій», Алісу цікавить також кінематограф. Планує стати першим режисером, який зніме фільм у жанрі «ісматеф».
А Миколі Ларіонову з 57-ї Дніпропетровської гімназії найбільше сподобалися заняття у Школі юних астронавтів. До «Артека» хлопець потрапив за науково-дослідницьку роботу на межі фізики та психіатрії. Микола розробляє... шолом, який запобігатиме виникненню у космонавтів галюцинацій під час польоту. Своє призначення бачить у космічній медицині та біології.
Поетеса з Кіровограда Ганна Дика направила на конкурс «Сузір’я» кілька віршів. А загалом вона цікавиться астрономією і фізикою, відколи себе пам’ятає. «Щось мене кличе до зірок, і без неба я не уявляю свого майбутнього!» — пояснює дівчина своє цілком усвідомлене бажання... стати космонавтом.
— Я працюю над своєю фізичною підготовкою. І, незважаючи на те, що написано в моїй медичній картці, маю всі шанси стати космонавтом. З мене буде непоганий космонавт!
А поки що Ганна вивчає три іноземні мови, пише вірші і готується до вступу на астрофізичний факультет столичного університету імені Т. Шевченка. Як ставляться батьки дівчини до такого її рішення? «Вже змирилися».
Цей вірш Ганна присвятила...