Днями вирушаємо до Криму. Це буде перша поїздка на морське узбережжя для моїх чотирирічних близнючок. Я й досі пам’ятаю, якою захопливою була моя перша зустріч з цієї солоною смарагдовою стихією! Хочеться, щоб і мої донечки подружилися з водою, насолодилися морем. Підкажіть, якими іграми можна зацікавити дітей поблизу води?


Олеся Дарiй.


Житомирська область.
Пляжний пісок чудово підійде для будівництва казкових замків, облаштування автострад і ліплення дивовижних звірят. Для своїх шедеврів юному архітекторові і скульпторові знадобляться формочки для піску: краби, рибки, качечки тощо — усе, що може плавати, в наборі з лопатою, грабельками, поливальницею і відеречком.
Пограйте в «стрілялки». Водяний пістолет, заряджений морською солоною водою, не залишає на засмаглій шкірі слідів «злочину». Така битва розвиватиме в дитини влучність, спритність і витримку. До того ж вона спричинить море емоцій у всіх учасників. А граючи в «обливалки», можна обійтися і без пістолета: досить відерка або поливальниці. Поливати можна себе, маму з татом, інших відпочивальників (якщо вони, звичайно, не будуть проти).
Можна взяти на пляж нешкідливі фарби різних кольорів для малювання морських татуювань. І влаштувати виставку картин, намальованих на засмаглій шкірі. Батьки, не пручайтеся, сміливо підставляйте свої спини як мольберт.
Не забудьте і про рольові ігри. Чому б малюкові не уявити, що він — капітан корабля, який з легкістю перетинає океани, або піратського судна, що везе здобич з далеких островів. Нехай на деякий час дитина стане дресирувальником дельфінів у дельфінарії і продемонструє їхній виступ відпочивальникам на пляжі (пластмасові чи надувні рибки виконають ролі дельфінчиків).
До речі, під час активного морського відпочинку не варто відмовлятися від навчальних ігор. Порахуйте грибочки від сонця або яхти на горизонті. Малюйте цифри і букви на мокрому піску. Почитайте, перекажіть, а то й вигадайте цікаві історії. А для найменших є спеціальні книжки для гри у воді (вони зроблені зі спеціальної клейонки). Втім, ці самі ігри стануть вашим дітям у нагоді не тільки на морі, а й на березі річки чи озера.
Під час гри не забудьте про кілька «табу» для маленьких дітей і їхніх батьків:
 не засиджуйтеся на пляжі під час небезпечного сонця (і вам, і особливо малюкам з 11.00 до 16.00 краще бути в тіні чи в приміщенні);
 не перегрівайте на сонці голову: без кепки, капелюшка або панамки на вулицю — ні ногою!
 не перевантажуйте шлунок дитини на пляжі.


Досвідом поділилася Алла ГОНЧАРЕНКО, мама двох малюків.