Чого тільки не придумають у світі, щоб не допустити розлучень. Японці, приміром, під’єднують до магнітофона спеціальну приставку, яка миттєво реагує на сварки в родині. Коли в кімнаті лунають крики або розмовляють на підвищених тонах, у приставці вмикається касета, на якій записана ніжна і мелодійна музика. Вона і зводить нанівець сімейні чвари.
У Франції одна приватна фірма за порадою психологів почала випускати для подружніх пар сервізи з такою рекламою: «Наш посуд розбивається на невеличкі шматочки, і він такий, що не завдасть травми у разі влучення в людину. Не намагайтеся вгамувати свій гнів без нашої допомоги. Перебивши цей набір посуду, ви знімете напруження в сім’ї і, головне, вбережете себе від розлучення». Кажуть, що   сьогодні справи у фірми йдуть непогано. Сервізи купують і молоді, і літні пари.
А на Окінаві вже більш як тисяча років існує старовинна традиція. Сімейну пару, що з якихось причин хоче розлучитися, відвозять на розташований неподалік безлюдний острів і залишають там до з’ясування подружніх стосунків. Важкі і незвичні умови перебування на необжитому місці дають користь: після повернення додому подружжя більше і не згадує про розлучення. В сім’ї знову панують мир та злагода.

Полтава.