Під час реконструкції одного з будинків у центрі Млинова відкопали дві плити. Вони слугували східцями. Перевернувши знахідку, млинівчани побачили на бетонній основі написи на івриті, але ніхто не міг прочитати їх, припускали, що це — цвинтарні надгробки.
Якраз на цей час у нашому райцентрі перебувала делегація з Ізраїлю, вшановувала пам’ять своїх предків, а також відомого єврейського філософа Аарона Перлова, який 1835 року проїжджав через Млинів, несподівано захворів і помер. Його поховали на місцевому єврейському кладовищі.
Так ось, один із членів делегації зголосився перекласти напис на плитах. І як він здивувався, коли прочитав, що написане стосується його родини у п’ятому генеалогічному коліні. У цю хвилину далекий нащадок колишніх млинівських осадників пережив море відчуттів: з одного боку — радість, що відкрив для себе ще одну родинну таїну, з другого — смуток і розпач, бо не такого пошанування він очікував від краю, в якому колись єврейська община була найчисленнішою.
З’ясувалося, що надгробні плити стали сходами і ще чимось, у повоєнний час, коли атеїстичний радянський режим практично cтер з лиця землі єврейський цвинтар.
Вже за часів незалежності України ізраїльтяни одержали можливість упорядкувати млинівське кладовище. Тому були встановлені конкретні місця поховань за картою-схемою цвинтаря, яку зберегло млинівське єврейське товариство (воно існує у США). Щоб відновити справедливість, ізраїльська делегація попросила дозволу перенести знайдені надгробки на цвинтар до каплиці.

Млинів Рівненської області.