За перше півріччя 2005 року від гострих кишкових інфекційних захворювань в Україні постраждало майже триста осіб, зокрема 123 дітей. З початком літа випадки значно почастішали. Щоб уникнути небезпечних захворювань, Міністерство охорони здоров’я радить дотримуватися таких правил:

 НЕ купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук приватних осіб. У магазині ви, як споживач, маєте право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції.
 Під час купівлі обов’язково звертайте увагу на терміни та умови зберігання продуктів. Якщо термін зберігання закінчився, або їх вигляд чи запах викликають підозру, краще викиньте.
 НЕ вживайте в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
 НЕ використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел (річок, озер, підземних джерел тощо). Вода має бути тільки питна бутильована або з централізованих джерел водопостачання. У туристичну мандрівку вирушайте із запасом питної води. Для миття посуду і рук використовуйте тільки фільтровану і проварену воду.
 Овочі, фрукти та ягоди перед вживанням необхідно добре промити питною водою, а якщо їх їстимуть діти — краще обдайте окропом.
 У подорож не беріть продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські та ін. вироби, що потребують охолодження при зберіганні).
 На відпочинку уникайте готувати багатокомпонентні страви без достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо), а також продукти про запас. Приготовлені страви бажано спожити одразу, а у випадку їх повторного споживання — знову піддати термічній обробці. Зберігання страв без холоду не повинно перевищувати двох годин.
 Перед приготуванням та вживанням їжі та після відвідування туалету обов’язково мийте руки з милом.
 Відпочиваючи з дітьми, обов’язково ознайомте їх з правилами харчування та дотримання особистої гігієни. Ретельно слідкуйте, щоб дитина не споживала незнайомі ягоди та продукти невизначеного походження.
 Купайтеся й відпочивайте лише на офіційно відкритих пляжах.
 У разі виявлення перших ознак кишкового захворювання не займайтеся самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи. До прибуття лікаря хворого бажано тимчасово ізолювати від інших.