Масштаби чорнобильського інциденту “трішечки” перебільшені

У Києві відновилися чутки про витоки радіації на ЧАЕС. Журналісти згадали про те, що три місяці тому на станції було припинено будівельно-монтажні роботи зі стабілізації “Укриття” (після обстеження працівників підрядних будівельних організацій). У них було виявлено зростаючі дози внутрішнього опромінення. За “народною” версією — через витоки радіації із саркофага, в якому поховані сотні тонн радіоактивних відходів.
 

Насправді хвилю чуток і, відповідно, публікацій у пресі спричинила цілком безвинна інформація про поновлення робіт на об’єкті. Як повідомив «Голосу України» заступник начальника інформаційно-представницького відділу Чорнобильської АЕС Станіслав Шекстело, ні останнім часом, ні сьогодні об’єкт «Укриття» жодної безпосередньої загрози не несе. Стан об’єкта під контролем. Радіаційний фон за триста метрів від четвертого блока становить 1,6 мілірентгена на годину. Нині тривають роботи зі стабілізації конструкції в рамках підготовки до спорудження «Укриття-2». Виявлений у працівника підрядної будівельної організації підвищений вміст радіонуклідів в організмі спричинений насамперед порушеннями правил техніки безпеки, зокрема палінням, уживанням води і прийомом їжі в невстановлених місцях.
Проте за фактом була створена комісія, котра всебічно досліджувала причини інциденту і стан будівельників. За підсумками роботи комісії закуплено більш досконалі засоби індивідуального захисту персоналу, проведено додаткові інструктажі співробітників підрядних організацій. Стан здоров’я тих, хто зазнав додаткового опромінення, на сьогодні в нормі, і вони продовжують роботу на об’єкті. Ні персоналу станції і зони відчуження, ні жителям навколишніх сіл, ні тим паче киянам нічого не загрожує. «Все нормально, — запевнив нас С. Шекстело, — живіть і працюйте спокійно!»