Допомога українським військовим, які беруть участь в антитерористичній операції на Донеччині, надходить із різних куточків держави. Громадські організації і спільноти в соціальних мережах збирають кошти, продукти, одяг, засоби захисту. Долучаються й мешканці області.

—  Ми скинулися у профкомі, зібрали гроші, купили продукти, воду — я відвіз. Говорив із командиром — той подякував, показав, що вже місцеві принесли і харчі, й цигарки, — розповів голова профспілкової організації однієї з шахт Димитрова.

Проте не всюди і не завжди місцеві мешканці можуть відкрито проявити підтримку українським військовим. Особливо складна ситуація на півночі області — у Слов’янську та Краматорську, де сепаратисти воюють не лише з армією, а й із народом. Проте допомога, зібрана з усієї України, надходить і сюди. Про особливості такої роботи «Голос України» розмовляв із активісткою Інтернет-спільноти Мариною (ім’я з міркувань безпеки змінено).

Після початку бойових дій на Донеччині активісти відкрили сторінку «Київська спільнота підтримки армії». Закупівля бронежилетів, оптичних приладів, пального, медикаментів, одягу, продуктів — для кожного із напрямів використовуються окремі банківські карти. В деяких випадках активісти особисто привозили вантаж до місць розташування частин. Шляхи доставки моя співрозмовниця попросила не розголошувати: на відміну від Криму, на Сході йде справжня війна, і канали зв’язку із тими, хто на передовій, потрібно берегти — так само, як і життя небайдужих людей у тилу.

Марина пригадує зворушливий випадок: молода дівчина поїхала до Америки і переслала мамі 100 доларів. Жінка ледь-ледь зводить кінці з кінцями, але принесла гроші — на закупівлю бронежилетів для бійців української армії. Адже кожен бронежилет — це чиєсь урятоване життя.

Підтримує в буквальному розумінні весь світ. До однієї з посилок було вкладено записку: «Цю допомогу надіслали українці з Польщі, сім’ї яких були свого часу насильно переселені Сталіним. Ці люди вірять в Україну, вірять у силу українського духу, якого не вдалося ще нікому здолати».

«Східний фронт» дуже чекає на звістки, посилки і будь-яку підтримку з тилу. Питаю у співрозмовниці, чи бувають несподівані прохання. «Солодке, — посміхається волонтерка. — У стресових ситуаціях дається взнаки нестача глюкози. Тому шоколадки також надсилаємо».

Ось такі заклики для допомоги українським військовим розповсюджують активісти в соціальних мережах.

«Увага! Збираємо кошти на потреби наших хлопців у зоні АТО. Транспорт туди вкрай ускладнений. Тому — гроші. Хлопцям потрібне найелементарніше — вода, цигарки, бензин для амбулаторки, поповнення телефонних рахунків, аптечки, медикаменти, гроші на поранених хлопців для лікування, спальники, білизна, шкарпетки, футболки, засоби гігієни.

Публічний звіт — у міру надходження коштів.

Номер карти ПриватБанку 6762 4660 9414 1007

Ясинська Вікторія Юр’ївна.

Слава Україні!»

«Бабусю, у мене ніжка...»

У Макіївці невідомі на мікроавтобусі відкрили стрілянину по автомобілю, який начебто заважав проїхати. Випадковими жертвами стали люди, котрі очікували транспорт на зупинці. Семирічна дівчинка отримала поранення в ногу, ще одна жінка — поранення ока. Обох госпіталізовано.

«Ми стояли спиною до зупинки, і я почула хлопок. Думала — колесо від машини. А внучка каже: «Бабусю, у мене ніжка...» — і падає. Бачу — кров. Схопила на руки й одразу стала гукати, щоб «швидку» викликали», — розповіла бабуся потерпілої Тетяна Клименко. Друга потерпіла втратила око внаслідок поранення. Обом пацієнткам потрібна довга реабілітація.

Зброя, яка знаходиться в руках сепаратистів і криміналітету, використовується для пограбувань і розбійних нападів. «Іменем республіки» забирають автомобілі, гроші, техніку. Не гребують і дрібнішими товарами. «Півгодини тому біля одного з найкрутіших магазинів Донецька «Доміно» вишикувалися четверо з автоматами. Сказали перехожим: не переживайте, нашим потрібно вдягнутися.

На чолі «уряду» — російський політтехнолог

Лідери самопроголошеної «Донецької народної республіки» намагаються відхреститися від зловмисників, які від імені «республіки» нападають на людей, підприємства і заклади торгівлі. Проросійські активісти оголосили про створення «уряду» ДНР, який очолив громадянин Російської Федерації, політтехнолог Олександр Бородай. Перша прес-конференція «прем’єра» проходила у престижному готелі «Шахтар Плаза» в день проведення круглого столу в Харкові. Представників ДНР там не було.

— Жодних офіційних переговорів ми не ведемо і вести не збираємося. Територія окупована. Коли озброєний супротивник залишить нашу територію, — ось тоді будемо готові вести переговори, — заявив цей «прем’єр».

«Обмотані скотчем люди лежали на долівці...»

Помітно, що публічну підтримку «республіці» висловлює дедалі менше людей. У містах і районах зловмисники вдаються до залякувань, викрадаючи проукраїнських активістів і журналістів. Жертвами стають також підприємці, за яких викрадачі вимагають викуп.

Донецькі журналісти склали список заручників, родичі яких звернулися по допомогу до медіа, оскільки не знають про долю близьких людей. Серед них — викрадений у Краматорську начальник трамвайно-тролейбусного управління Сергій Шацький, активісти партії «Свобода» у Костянтинівці Артем Попик і Ярослав Маланчук, громадянський активіст Василь Будик із Горлівки, Олексій Демко із Макіївки, якого викрали із карети «швидкої допомоги» та утримують разом із лікарем Галиною Івановою — вона супроводжувала пацієнта. Вихідними цей список поповнився двома прізвищами: викрадені Роман Солдатов із Краматорська та фермер із Артемівська Кирило Головач. Родичі заявили про зникнення та намагаються з’ясувати, де перебувають їхні рідні.

Керівник громадської організації «Дім блага» Григорій Шульга розповів «Голосу України» про деякі деталі ув’язнення одного з волонтерів реабілітаційного центру в Костянтинівці. Із міркувань безпеки ім’я 24-річного хлопця, звільненого нещодавно, співрозмовник не назвав.

— Волонтер у Горлівці збирав гроші для допомоги центру, маючи при собі документи від благодійної організації та коробку для пожертвувань. До нього підійшли міліціонери і почали з’ясовувати особу. Паспорта з собою хлопець не мав. Тоді міліція забрала і відвела до міськвідділу (захопленого сепаратистами. — Авт.). Посадили до підвалу. Наш підопічний розповідає: коли завели, він побачив у підвалі багато людей. Деякі були обмотані скотчем, лежали на долівці. Загалом у камері було десь вісім осіб. Хлопець каже, його переводили із приміщення до приміщення, і всюди було повно людей. Просто люди, які ходили вулицями без документів і яких зупинила міліція. Сприймали їх за «правосеків».

А в понеділок уранці озброєні автоматами люди у камуфляжі без пізнавальних знаків оточили будівлю управління Донецької залізниці в центрі міста. Автомобілі на вулицях, які ведуть до бічних входів до управління, не пропускали. Через це тимчасово припинив роботу розташований поруч Донецький поштамт, а в сусідній школі №1 батьків попросили терміново забрати дітей з уроків. На час підготовки інформації забрали майже 70 школярів, решта батьків не змогла приїхати.

У прес-службі Укрзалізниці підтвердили захоплення управління магістралі. «Сьогодні, 19 травня о 10.00 у зв’язку із захопленням сторонніми особами управління ДП «Донецька залізниця» припинено рух вантажних поїздів на стиках з Донецькою залізницею. Вантажні поїзди зупинені на шляху прямування. Пасажирські поїзди, в тому числі приміські, продовжують курсувати без змін», — повідомили в прес-службі.

Зупинені 2623 навантажених вагони і 462 порожніх. Із Донецької магістралі на адресу отримувачів вантажу через призупинення руху залізничники не змогли відправити 3015 навантажених вагонів і 1355 порожніх.

Донецька область. 

Військові розвантажують автомобіль із посилками з тилу.

Фото автора.

Батьки достроково забирають дітей зі школи №1 через захоплення сусідньої будівлі Донецької залізниці.

Фото автора.