Син протягом трьох років не спілкується з нами (не телефонує, не пише, не приїжджає). Мало того, раніше, коли він приїжджав, то обов’язково вимагав гроші. Чи має він право на раніше заповідану йому спадщину?


Л. ЗАНИЗДРА.


Полтава.
Звичайно, він має право на спадщину, оскільки на нього вже складено заповіт. Але відповідно до ст. 1254 Цивільного кодексу України ви, як заповідач, маєте право у будь-який час скасувати раніше складений заповіт на сина та скласти новий заповіт (ви можете призначити своїми спадкоємцями одну або кілька фізичних осіб, незалежно від наявності у вас з цими особами сімейних, родинних відносин тощо). Заповіт, який було складено пізніше, скасовує попередній заповіт повністю або у тій частині, в якій він йому суперечить, та не відновлює його. Водночас ви маєте право у будь-який час внести до заповіту зміни. Внесення таких змін до заповіту та його скасування провадяться заповідачем особисто.
Щодо спадкування за законом, тобто у разі відсутності заповіту, то згідно зі ст.1224 ЦК України повнолітні діти (усиновлені), а також інші особи, які ухилялися від виконання обов’язку щодо утримання спадкодавця, якщо ця обставина встановлена судом, не мають права на спадкування за законом. Також за рішенням суду особа може бути усунена від права на спадкування, якщо буде встановлено, що вона ухилялася від надання допомоги спадкодавцеві, який через похилий вік, тяжку хворобу або каліцтво був у безпорадному стані.